logo F1online.skF1online.sk

Marko o Vettelovi a Verstappenovi: Jeden sa vŕta v detailoch, druhý sa nepotrebuje ani rozohriať

Sebastian Vettel
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala21. 8. 2024

Pod rukami Helmuta Marka vyrástli dvaja jazdci svetového formátu a zároveň majstri sveta. Aj keď pôsobili v rovnakej jazdeckej akadémii, vyrástli z nich dvaja úplne odlišní piloti. Športový poradca a otec jazdeckej akadémie prezradil, že zatiaľ čo Vettel je detailista, Verstappen je v istom zmysle surovejším pilotom.

Max Verstappen už v počte víťazstiev predbehol aj Sebastiana Vettela. Na konci sezóny si zrejme tiež bude môcť hovoriť štvornásobný majster sveta, takže už aj v tomto ukazovateli sa z neho bude pomaly stávať najlepší pilot Red Bullu v histórii.

Štatistické porovnanie si však môže spraviť každý. Čo však na nich ako jazdcov hovorí Helmut Marko? To prezradil pre grandprix247.com. “Každý pilot je iný a nedajú sa skutočne porovnávať, ale Seb je pilot, ktorý pracuje na každom jednom detaile. Potrebuje mať množstvo technickej spätnej väzby, aby bol rýchly. Avšak, akonáhle má všetko pod kontrolou, tak podáva dobré výkony.”

Christian Horner neraz spomenul príhodu z Vettelovho účinkovania v Red Bulle a jeho siahodlhé debrífingy. Zatiaľ čo Mark Webber zrekapituloval celé preteky a vysvetlil tímu, čo fungovalo a čo nie, Vettel sa ešte stále len vŕtal v zahrievacom kole a opisoval, ako skúšal, či mu funguje nápoj.

Šéf Red Bullu to, samozrejme, v záujme odľahčenia trochu zveličil, ale Vettel je známy týmto prístupom a veľmi pozorným okom. Verstappen je trochu iný. “Max je prirodzenejší jazdec. Naskočí do auta a je rýchly. V Maxovom prípade je to len o pretekaní. Po veľkej cene naskočí do svojho simulátora, čo sa mne veľmi ťažko chápe, ale on to má rád. Zaujímajú ho tiež športy. Max vie toho veľa o futbale, celkom sa koncentruje na svet športu a športové osobnosti.”

Rakúsky biznismen našiel aj jednu spojitosť: “Seb aj Max majú svoje vlastné názory a neboja sa ich prezentovať. Seb rovnako ako Max chce mať len najrýchlejšie auto a žiť si svoj život, ale to odhodlanie od Maxa je neuveriteľné. Maxovou najväčšou výhodou je to, že sa vôbec nepotrebuje rozohriať.”

Súvisiace články

Diskusia