logo F1online.skF1online.sk

Bude sezóna 2026 Alonsovou poslednou? Briatore si myslí, že áno

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2024

Fernando Alonso oslávil toto leto 43. narodeniny. V úvode sezóny podával výkony na najvyššej úrovni, ale keď sa v prostrednej fáze trochu prepadli, automaticky to vyvolalo otázky na jeho vek. Manažér dvojnásobného majstra sveta Flavio Briatore predpokladá, že Alonso má pred sebou už len dve celé sezóny v najvyššej motoristickej triede.

Ten deň skôr či neskôr príde, ale v prípade Fernanda Alonsa máte niekedy pocit (a boli by ste najradšej, keby to tak bolo), že nikdy nenastane. Podľa Flavia Briatoreho by mohla byť nová zmluva španielskeho matadora, ktorú podpísal v priebehu tejto sezóny, jeho poslednou vo Formule 1.

„Neviem, aká bude jeho budúcnosť,“ povedal Briatore v podcaste Formula For Success. „Pozrite sa napríklad na Spa. Bol veľmi chytrý, zvolil stratégiu s jednou zastávkou a to bola v ten deň najlepšia voľba. Vďačí za to svojim skúsenostiam.“

„Keby ste sa ma spýtali, či Fernando chce pokračovať aj po skončení novej zmluvy, ktorá vyprší po sezóne 2026, tak v súčasnosti by som povedal, že ten rok bude náš posledný. Čo chce robiť po tom? To neviem. Bude chcieť pokračovať aj ďalší rok? Nuž, výkonnosť na to má. Nie je to otázka straty koncentrácie. V pretekoch je zakaždým vo forme,“ vyhlásil Briatore.

Na druhej strane treba povedať, že v tomto biznise musíte svoje ďalšie kroky skrývať. Keby ste takto verejne ohlásili svoje ďalšie plány, automaticky by ste znížili cenu a ostrieľaný guru sveta Formuly 1 to veľmi dobre vie.

„Ak je jedenásty, chce byť desiaty; ak je desiaty, chce byť deviaty. Chce konkurencieschopné auto. Je dobrý v kvalifikáciách a je dobrý v pretekoch,“ pokračoval vo svojom zamyslení Briatore.

„Úprimne, neviem, či chce ukončiť kariéru po roku 2026, alebo bude chcieť pokračovať. Naozaj, neviem. Záleží, ako sa bude cítiť a aké bude načasovanie. Neviem, či bude mať rodinu, alebo niečo iné. Určite je však jedinečný. Nikdy som nevidel niekoho ako on, každý deň je odhodlaný a nikdy sa nevzdáva. Neuveriteľné,“ dodal Flavio.

Niekedy to vyzerá, že so zhoršujúcimi sa výsledkami klesá aj Fernandova motivácia. Keď sa darí, všetko je krásne; keď sa nedarí, vidíte to na jeho výraze. Len málokto ho pozná tak dobre ako Flavio a ten hovorí, že aj keď je Alonsa ťažké pochopiť, za celé tie roky sa toho len málo zmenilo.

„Fernanda manažujem už 22 rokov. Máme za sebou 22-ročné manželstvo. Fernanda je stále veľmi ťažké pochopiť, pretože má motiváciu ako mladík. Je v skvelej forme, možno ešte viac ako v časoch Renaultu, žije v Monaku a každý deň najazdí na bicykli 50 až 70 kilometrov, každý deň chodí do posilňovne. Pri stravovaní je neskutočne disciplinovaný a pri diéte nikdy nepodvádza. Je neuveriteľne opatrný,“ povedal Briatore.

Súvisiace články

Diskusia