logo F1online.skF1online.sk

Vasseur priznáva špecifiká Ferrari: Moja práca je menej obviňovať a viac motivovať

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2024

Pracovať vo Ferrari je iné než v ostatných tímoch. Väčšina života súčasnej Formuly 1 sa sústredí v chladnej a zamračenej Británii, kým jej najlegendárnejší tím sa nachádza v slnečnom Taliansku. Tunajší ľudia uvažujú inak a panuje tu odlišná kultúra. Táto skutočnosť bola vždy považovaná za jednu zo slabín Ferrari a s talianskou mentalitou sa musí vysporiadať aj nový šéf stajne Frédéric Vasseur.

Od šéfa Ferrari sa pri vedení pretekárskeho tímu vyžadujú určité kvality. Pri úspechoch to netreba preháňať s oslavami a pri neúspechoch zas nesmiete svojich ľudí prehnane karhať. Ak ste šéf a vášmu tímu sa niečo nevydarí, očakáva sa od vás, že sa postavíte a schytáte všetky guľky za svojich vojakov. Pri pohľade na Fredovu povahu máme neraz pocit, že sa na túto prácu veľmi hodí.

„Niektorí ľudia vidia pozitíva a niektorí vidia priestor na zlepšenie – ja podľa mňa patrím skôr do tej druhej skupiny,“ povedal Frédéric Vasseur v rozhovore pre F1.com. „Neplytvám časom ani energiou, aby som sa každé ráno pýtal sám seba, či sme spokojní s našou prácou.“

„Toto je motoršport. Mám za sebou deväť pretekov za posledných desať týždňov (Vasseur sa počas jedného z voľných víkendov vydal aj na 24 hodín Le Mans, pozn. red.). Najdôležitejšie je sa sústrediť na vaše slabiny a neustále zlepšovanie musí byť súčasťou vášho prístupu,“ dodal Vasseur.

Ten však musí aplikovať tento prístup trochu odlišne – na štýl Ferrari. „Jednou z charakteristík talianskeho tímu je, že sa správame latinsky. Mojou úlohou je menej obviňovať a viac sa snažím ľudí motivovať. Niekedy je mojou prácou zostať pokojný pri pozitívach aj negatívach,“ skonštatoval Fred.

„Súčasťou môjho zamestnania bolo po Monaku presvedčiť všetkých, že nie sme majstri sveta, ale po Kanade im zas povedať, že sme sa nezhoršili,“ dodal Vasseur.

Súvisiace články

Diskusia