logo F1online.skF1online.sk

Sulajem chce, aby komisári trestali každého, kto „podnieti urážanie“ zástupcov FIA

Mohamed bin Sulajem
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 8. 2024

Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie Mohamed bin Sulajem sa blíži ku koncu svojho štvorročného volebného obdobia a za ten čas stihol viac než jeho predchodca Jean Todt za dvanásť rokov. Aj keď bol neraz neprávom obviňovaný a Liberty Media sa jeho panovanie určite nepáčilo, faktom zostáva, že Sulajem je muž s veľmi špecifickými názormi. Po dlhých mesiacoch ticha sa opäť ozval a navrhuje zvláštnu novotu.

Pred letnou prestávkou prenikla na svetlo sveta správa, že FIA sa usiluje obmedziť vulgarizmy vo vysielačkách. Snažiť sa upokojiť emócie pilotov, keď v priebehu pretekov dosahuje ich tep a úroveň adrenalínu najvyšších hodnôt, aké sa dajú namerať vo svete medicíny, je nesmierne naivné. Takýto nápad pôsobí dojmom, že dámy a páni vo FIA sa musia poriadne nudiť, keď navrhujú niečo také.

To však nie je všetko. Podľa prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema pracuje FIA na ďalšej zmene športových pravidiel a táto by mala stíhať každého, kto sa vyjadrí nepekne o jeho kolegoch. „V pokračujúcom boji proti internetovému obťažovaniu naše posledné zistenia ukázali, že existuje priame prepojenie medzi vyjadreniami jazdcov a zástupcov tímov a zvyšujúcou sa nenávisťou voči zástupcom FIA na sociálnych sieťach,“ vyhlásil bývalý jazdec rely.

„Na poslednom zasadnutí Svetovej motoristickej rady odsúhlasili jej členovia zmenu definície nešportového správania v Medzinárodnom športovom kódexe po tom, čo vyhlásenia vysokopostavených osobností nášho športu podnietili urážky na adresu zástupcov FIA. Táto zmena zabezpečí ďalšiu podporu funkcionárom a dobrovoľníkom FIA, ktorí venujú svoj čas zlepšovaniu nášho športu, udržiavaniu jeho bezpečnosti a spravodlivosti,“ vyhlásil odhodlane Sulajem.

Musíme si počkať, aký to bude mať efekt v praxi. Môže sa totiž stať, že nové pravidlá budú absolútne nevymožiteľné, ale tiež môžu trestať akúkoľvek kritiku na adresu FIA. Nájsť kompromis nebude ľahké, ale už sme v posledných rokoch niekoľkokrát videli, že si komisári vyšliapli najmä na zástupcov tímov za ich vyjadrenia v médiách.

Počas Veľkej ceny Kataru v roku 2021 sa to týkalo Christiana Hornera, ktorý sa oboril na jedného z traťových komisárov, a v roku 2023 dostal varovanie aj vtedajší šéf Haasu Günther Steiner, ktorý označil komisárov FIA za „neprofesionálnych“. Sulajem chce, aby komisári využívali nové právomoci pri trestaní pilotov za ich vyjadrenia.

„Komisári musia byť pripravení a ukázať silu v boji s touto formou obťažovania. Pri prijímaní rozhodnutí majú moju plnú podporu a podporu Medzinárodného športového kódexu. Vyzývam ich, aby ukázali, že FIA nedovolí obťažovanie akéhokoľvek druhu v našom športe,“ odkázal prezident FIA.

Súvisiace články

Diskusia