logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo: Ak na to nebudem mať, tak sám odídem

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 8. 2024

Keď Dietrich Mateschitz kúpil Minardi a premenil ho na Toro Rosso, mal v úmysle premeniť tím na prípravku pre pilotov, ktorí mali následne, ak sa osvedčia, prestúpiť do Red Bullu. To sa však v posledných rokoch akosi zmenilo a dnes nájdeme v kokpitoch stajne dvoch jazdcov, z ktorých jeden je 35-ročný „junior“ a druhý nemá šancu na prestup do hlavného tímu.

Toro Rosso patrilo kedysi k najsympatickejším tímom na rošte. Minardi, ako odvážnemu outsiderovi, fandil každý a tento duch sa preniesol aj na sesterský tím Red Bullu. Mal atraktívny názov, krásne lakovanie a v kokpitoch odhodlaných mladíkov, ktorí sa pokúšali získať miesto pod slnkom.

Dnes už väčšina z toho neplatí, z tímu sa stal pojazdný billboard s názvom „Visa Cash App RB“, už ho nevedie plnokrvný a nekompromisný pretekár Franz Tost a už neslúži ani ako prípravka pre mladých jazdcov. Júki Cunoda je v tíme ako maják Hondy a Daniel Ricciardo si užíva priazeň vedenia Red Bullu, a tak napriek nelichotivým výsledkom naďalej živí nádej na ďalšiu kariéru vo Formule 1.

Do letnej prestávky sme vstupovali s otázkou, aký bude ďalší osud austrálskeho pretekára. Ten zostane v tíme VCARB minimálne do konca tejto sezóny a jeho ďalší osud zostáva otázny. On sám hovorí, že ak bude zaberať miesto lepším jazdcom, sám im uvoľní miesto. „Pozrite, ja sám viem, aké to je byť hladným mladíkom, ktorý chce príležitosť v tomto športe,“ povedal médiám Daniel Ricciardo.

„Zažil som to na vlastnej koži a nepripadá mi to ani tak dávno. Pozrite, ja to rešpektujem. Keď príde deň a ja budem držať sedačku, ktorú si v skutočnosti nezaslúžim, nebudem so sebou spokojný a nebudem chcieť pokračovať. Nechcem brániť niekomu pri jeho príležitosti. Zároveň si však nemyslím, že sa to už stalo. Keď k tomu dôjde, pravdepodobne o tom otvorene prehovorím,“ pokračoval Ricciardo.

Ten kedysi patril k najžiadanejším mužom na rošte. Renault aj McLaren mu zaplatili obrovské peniaze a on sklamal v podstate oba tímy – Renault predčasným odchodom a McLaren výkonmi. Prehráva aj súboj s Júkim Cunodom v tíme RB, ale Daniel zatiaľ nemá pocit, že jeho čas sa naplnil. „Aj takto pred rokom som mal pocit, že toto je moja posledná šanca. Dám do toho všetko a juniori dostanú svoju šancu, keď príde ich čas. Nie som však pripravený odísť,“ vyhlásil Ricciardo.

Nuž, keď Daniel neuspeje ani v RB, asi ťažko môže dúfať, že príde ďalšia šanca. Austrálsky pretekár je dnes už len tieňom svojej predchádzajúcej slávy. „Ak budú moje výsledky sakramentsky zlé, tak nech sa stane, čo sa má stať. Osobne sa však ešte necítim zrelý na odchod,“ povedal rodák z Perthu.

„Myslím si, že som k sebe dostatočne úprimný a necítil by som sa dobre v sedačke, ak by mi na tom nezáležalo. Mladíci dostanú svoju šancu, ale nie hneď,“ dodal Ricciardo.

Súvisiace články

Diskusia