logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo nesplnil kritériá pre jazdca Red Bullu, priznal Marko

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2024

Red Bull len dočasne zahnal špekulácie o jazdeckej zostave vo svojich tímoch. Zotrvanie Sergia Péreza a Daniela Ricciarda sa totiž týka „len“ zvyšku tohto ročníka, nie budúcej sezóny. Plynulo sa tak môžeme preniesť do nového roka a začať špekulovať o budúcoročnej jazdeckej zostave v tímoch Red Bull a VCARB. Najnovšie k nim prispel aj Helmut Marko.

Vedenie stajne má k dispozícii dvoch veľmi dobrých mladíkov bez sedačiek na sezónu 2025. O Liamovi Lawsonovi sa špekuluje prakticky od doby, keď vlani zaujal ako náhradník za zraneného Daniela Ricciarda. Novozélanďan stále čaká a do Formuly 1 sa snaží dostať aj aktuálny líder Formuly 2 Isack Hadjar, ktorého Helmut Marko pred pár rokmi prirovnal k Alainovi Prostovi.

Účelom tímu VCARB vždy bola výchova mladých jazdcov pre Red Bull. Za týmto účelom kupoval Dietrich Mateschitz tím Minardi, ale v poslednej dobe to akosi prestalo platiť. Zmení sa to v roku 2025? Ak áno, tak na to doplatí Daniel Ricciardo. „Akcionári jasne vyhlásili, že Racing Bulls je juniorský tím a touto cestou sa budeme uberať v budúcnosti,“ povedal Marko.

Budúcnosť Júkiho Cunodu je potvrdená a v roku 2025 ho uvidíme v tíme VCARB, osudy Sergia Péreza a Daniela Ricciarda zostávajú otázne. Poradca Red Bullu sľúbil, že Lawson spozná svoj osud v septembri a o druhej sedačke v stajni z Faenzy sa zrejme rozhoduje práve medzi nimi.

„Daniela sme posadili do auta a ak by bol výrazne rýchlejší ako Júki, mali sme myšlienku ho priviesť späť do Red Bull Racing,“ priznal Marko, ktorého cituje ESPN. „Aj on však zažíval výkyvy formy. To znamená, že zatiaľ nenaplnil kritériá potrebné pre jazdca Red Bullu.“

Lawson už nebude čakať dlho a od definitívneho rozhodnutia ho delia len týždne. Marko sľúbil, že v septembri sa rozhodne. „Sú to ťažké časy pre niekoho ako Liam, najmä keď naskočil do auta za nesmierne náročných okolností a počínal si veľmi dobre. Máme o ňom veľmi vysokú mienku a dostane šancu. Musí si len počkať. V septembri bude mať odpoveď,“ zopakoval Marko.

Súvisiace články

Diskusia