logo F1online.skF1online.sk

ESPN: Red Bull uvažuje, že Pérez dostane monopost z úvodu sezóny

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 8. 2024

Red Bull potvrdil Sergia Péreza v jeho sedačke. Mexický pretekár si tak môže byť istý, že minimálne do konca sezóny zostane v tíme. V Milton Keynes však nemôžu len dúfať, že Mexičan sa zázračne vráti do formy z úvodu sezóny. ESPN tvrdí, že Red Bull uvažuje o zásadnom kroku.

Intenzívne špekulácie sa Pérezovi podarilo odraziť, hoci je otázne, čomu za to vlastne vďačí. Svojim výkonom určite nie, možno nedostatku alternatív pre Red Bull, príp. svojej popularite na území Latinskej Ameriky. V každom prípade, Daniel Ricciardo či Liam Lawson šancu (zatiaľ) nedostanú. Tím sa však nemôže len nečinne prizerať, ale potrebuje niečo zmeniť.

Poradca Red Bullu Helmut Marko naznačil, že tím uvažuje o zmenách. „Veríme, že to dokážeme otočiť a ponúknuť mu stabilnejšie auto,“ vyhlásil Rakúšan, ktorého cituje ESPN. „Keď ste tímovým kolegom Maxa, nie je to najkrajšia vec v F1. Checovi pritom patria nemalé zásluhy a je to víťaz pretekov.“

„Nediskutovali sme len o jazdcoch. Pravidelne sa bavíme, čo môžeme urobiť, aby sme zlepšili situáciu. Musíme sa aspoň pokúsiť a premeniť auto na niečo ľahšie zvládnuteľné. Čím je náročnejšie, tým viac sa prejavuje rozdiel oproti Maxovi. Keď je zadok monopostu nestabilný, Max neuberie nohu z plynu, len si povie, že je trochu nervózne, kým pre Checa je ťažké na zvládnutie,“ vysvetlil Marko.

„Povedali sme si, že sa pokúsime uľahčiť jazdu s autom a zlepšiť jeho vyváženie, čo chce aj Max. Zhodli sme sa, že najlepšie bude pokračovať s Checom a dúfať, že… najväčším problémom boli výkyvy formy. Mal niekoľko veľmi dobrých výsledkov, veľmi dobrých výkonov, ale potom na druhý deň bol odrazu o pol sekundy za Maxom,“ dodal poradca Red Bullu.

Aj keď to Marko nepovedal, v tom istom článku ESPN sa objavila správa, nad čím skutočne uvažujú v Milton Keynes. Návrat k starej špecifikácií monopostu nie je nikdy príjemný, nielen pre stratu času pri vývoji, ale tiež to vysiela zamestnancom nepríjemnú správu, že niečo nezvládli. To sa však vo Formule 1 stáva, čo sa vôbec nestáva, je návrat k starej špecifikácii monopostu s jedným jazdcom.

„Zdroje uviedli ESPN, že tím s Pérezom zvažuje návrat k špecifikácii monopostu zo začiatku sezóny – v štyroch z úvodných piatich veľkých cien skončil druhý za Verstappenom, ale potom sa jeho forma prepadla,“ uviedol zámorský zdroj.

Bude zaujímavé sledovať, ako to ovplyvní vývoj Red Bullu, keďže pozbierané dáta od oboch pilotov budú mať v takom prípade skutočne diametrálne odlišný význam a hodnotu. Už teraz sa hovorí, že tím trpí výsledkami druhého pilota nielen z pohľadu na bodový zisk, ale tiež získava menej hodnotné dáta.

Súvisiace články

Diskusia