logo F1online.skF1online.sk

Liberty Media nemala s udržaním Péreza nič spoločné, o Lawsonovi sa rozhodne v septembri

Sergio Pérez a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 8. 2024

Formulové leto nám začalo vo veľkom štýle sériou noviniek. Carlos Sainz podpísal zmluvu s Williamsom, Jonathan Wheatley sa stal šéfom Audi, Andrea Stella predĺžil kontrakt s McLarenom a to najdôležitejšie, Red Bull vyslovil dôveru Sergiovi Pérezovi. Toto rozhodnutie teraz vysvetlil aj poradca Red Bullu Helmut Marko.

Aj keď to mnohých prekvapilo, Mexičan dostal plnú dôveru vedenia stajne, hoci v posledných ôsmich veľkých cenách boli jeho bodové zisky porovnateľné s jazdcami stredu poľa. Red Bull možno dúfal, že sa v sesterskom tíme vynikajúco uvedie Daniel Ricciardo a nahradí Péreza, ale Austrálčan sa v skutočnosti stal „35-ročnou zátkou“, ktorá blokuje príchod talentovaných mladíkov ako Liam Lawson či Isack Hadjar.

„Sergio Pérez zostane pilotom Red Bull Racing aj po letnej prestávke,“ skonštatoval Helmut Marko vo svojom stĺpčeku pre Speedweek. „Dôvodom je, že prichádzajú trate, na ktorých bol v minulom roku dobrý a sústredíme sa na stabilitu. Okrem toho ukazoval medzičasom veľmi dobré výkony, keď skončil tretí v sobotnej kvalifikácii v Spa.“

„Nakoniec štartoval z druhého miesta a podľa našich kalkulácií bolo možné tretie miesto. Videli sme však, že jeho pneumatiky oveľa viac degradovali a nemohol na to tlačiť. Plus, mal k dispozícii dve sady stredne tvrdých pneumatík a len jednu tvrdých, zatiaľ čo súperi mali dve sady tvrdých a jednu stredne tvrdých. To bolo pravdepodobne kľúčové,“ vysvetlil Marko.

Ten tiež poprel špekulácie, podľa ktorých na udržanie Péreza tlačila aj Liberty Media. Veľká cena Mexika je jedno z najnavštevovanejších a najpopulárnejších podujatí a vyhodenie domáceho miláčika by mohlo negatívne ovplyvniť aj rozpočet držiteľa vysielacích práv.

„Pérez nemusí zrýchliť, potrebuje viac konzistentnosti. Vzhľadom na dostupné alternatívy je pre nás stále najlepším riešením. Správy, že jeho pokračovanie súvisí so zapojením Liberty Media, ktorá ho chce vidieť v Mexiku, nie sú pravdivé. Určite ho chcú vidieť na jeho domácich pretekoch, ale my si nevyberáme jazdeckú zostavu podľa úmyslov Liberty Media,“ odkázal Marko.

O Lawsonovi sa rozhodne v septembri

Poradca Red Bullu sa vo svojom stĺpčeku dotkol aj ďalšej dôležitej otázky. Keďže tím potvrdil nielen pokračovanie Péreza v sedačke hlavného tímu, ale tiež Ricciarda v sesterskom VCARB-e, vyvolalo to otázky o ďalšej budúcnosti Liama Lawsona. Marko už skôr priznal, že keď Red Bull nenájde Novozélanďanovi sedačku na rok 2025, ten sa stane voľným hráčom a môže si nájsť miesto inde.

„Ďalšie plány Liama Lawsona oznámime v septembri. Test v Imole, pri ktorom nabral ďalšie skúsenosti, sme mali naplánovaný už nejaký čas. Aj keď by ho konkurenti radi získali na hosťovanie, my o to nemáme záujem,“ odkázal zvedavým súperom Marko.

Nie je to pritom len Lawson, ktorý tlačí na Red Bull. Lídrom šampionátu Formuly 2 je momentálne Isack Hadjar, ktorý takisto intenzívne prehovára do prestupových špekulácií. „Je zrejmé, že má potenciál pre Formulu 1. Uvidíme, ako sa všetko vyvinie, ale určite dostane nejakú úlohu. Podobne ako Lawson môže stráviť rok ako testovací a simulátorový jazdec,“ povedal poradca Red Bullu.

Súvisiace články

Diskusia