logo F1online.skF1online.sk

Alonsova úroveň v porovnaní s úvodom roka poklesla, myslí si Jordan

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 8. 2024

Naozaj nie sme zvyknutí, že Fernando Alonso sa nechá pravidelne porážať Lancom Strollom. V poslednom období sa to však niekoľkokrát stalo, čo viedlo mnohých (možno trochu nespravodlivo) k diskusiám ani nie tak o kvalitách kanadského pretekára, ale skôr o duševnom rozpoložení španielskeho šampióna. Aj Eddieho Jordana prekvapilo, aký veľký je rozdiel medzi Alonsovou výkonnosťou v úvode a v polovici sezóny.

Na začiatku roka bola výkonnosť Aston Martinu pomerne solídna. Fernando Alonso porazil Mercedes v Saudskej Arábii i Japonsku. V tom čase sa špekulovalo o jeho možnom prestupe do Mercedesu a obsadení sedačky po Lewisovi Hamiltonovi, na čo dvojnásobný šampión povedal, že takýto krok by nedával veľký zmysel, keďže Aston Martin poráža Mercedes.

Je to dobrý príklad toho, ako rýchlo sa situácia vo Formule 1 môže zmeniť. Výkonnosť stajne zo Silverstone sa od úvodu sezóny prepadala a podpísalo sa to na Alonsovej nálade a pravdepodobne aj na výsledkoch. Španiel podľahol tímovému kolegovi v Rakúsku, Silverstone aj Maďarsku. V Belgicku sa Fernando vzchopil a obsadil solídne ôsme miesto, zatiaľ čo Stroll nebodoval, ale to definitívne nezahnalo otázky o jeho výkonoch.

„Alonso bol na začiatku roka fantastický, ale v súčasnosti ho musím vo výsledkovej listine takmer až hľadať, aby som zistil, či skončil na bodoch, alebo nie,“ povedal Eddie Jordan vo svojom podcaste Formula for Success.

„V nedeľu jazdil v Belgicku veľmi dobre a získal pre Aston Martin niekoľko bodov. Zároveň sa však svojou jazdou ani neblíži úrovni, akú predvádzal na začiatku sezóny,“ dodal Jordan.

Prepad formy stajne zo Silverstone v posledných piatich mesiacoch vyzerá desivo, ale je to nič v porovnaní s úvodom sezóny 2023, keď bol Aston Martin druhý najrýchlejší za Red Bullom. Z pravidelných pódií spadol tím do bojov s RB či Haasom, čo musí byť pre Alonsa veľmi trpké pomyslenie.

„V jeho mysli je rovnako dobrý ako Lewis Hamilton,“ hovorí Jordan o Alonsovi. „Očakával, že v tejto sezóne bude bojovať s Lewisom, ale to sa nestalo a ani sa to nestane. Myslím si, že presne to mu práve víri hlavou.“

Súvisiace články

Diskusia