logo F1online.skF1online.sk

Prvýkrát v histórii Haasu vylepšenia fungovali, teší sa Magnussen

Kevin Magnussen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2024

Kto nič nerobí, nič nepokazí. Minimálne v Haase to v posledných rokoch platilo takmer do bodky, pretože všetko v tíme aspoň ako-tak fungovalo len dovtedy, kým nepriniesol vylepšenia. Tvrdí to Kevin Magnussen, podľa ktorého sezóna 2024 je výnimkou: Novinky na monoposte konečne priniesli desatinky sekundy k dobru.

Haas momentálne drží siedme miesto v Pohári konštruktérov, čo by bol najlepší výsledok amerického tímu od sezóny 2018. Pred nami je však ešte desať veľkých cien, počas ktorých môže o svoj šestnásťbodový náskok ľahko prísť, ak nebude pri vývoji držať krok s ostatnými.

Kevin Magnussen však vidí nádej, že sa to môže podariť. Opiera sa o to, že tohtoročný balíček noviniek monopostu pomohol. “Pred týmto rokom sme si mysleli, že budeme posledný tím na rošte a nie sme, takže to bolo pozitívne prekvapenie. Pri spätnom pohľade vždy nájdete veci, ktoré ste mohli spraviť lepšie, no to asi môžu povedať všetci. Cítim, že sme mali dobrú prvú polovicu sezóny.”

“Tento rok sme predstavili pár vylepšení a skutočne fungovali. Toto je prvýkrát v histórii Haasu, že sme priniesli na monopost vylepšenia a skutočne ho zrýchlili!” rozosmial sa dánsky pretekár, ktorý v Haase odjazdil sedem sezón, pričom prvýkrát sa vo farbách amerického tímu objavil v sezóne 2017. Pamätá si preto množstvo nezdarov technického oddelenia. “Už len to bol ozajstný krok vpred. Dúfame, že v tom budeme pokračovať. Trend je pozitívny, takže azda na to nadviažeme.”

Haas v sezóne 2023 doplácal na opotrebovanie zadných pneumatík. V kvalifikácii mu to pomáhalo, pretože hravo zohrial svoje gumy a tie boli pripravené hneď v prvej zákrute ostrého kola. V pretekoch to bol však veľký hendikep.

Ako Magnussen hodnotí monopost VF-24 teraz? “Myslím si, že stále nie sme dostatočne konzistentní, ale od minulého roka sme sa zlepšili. Vlani sme v kvalifikáciách boli dobrí, ale v nedeľu sme sa zakaždým zosypali. Teraz sme to zmenili tak, že je to takmer presne naopak! V pretekoch to s nami vyzerá lepšie než v kvalifikácii.”

“V nedeľu sme určite oveľa konzistentnejší, no opäť platí, že v takom tesnom štartovom poli stačí drobné zakopnutie a kvalifikujete sa ďaleko od svojej optimálnej pozície. To veľmi prispieva k tohtoročnej nekonzistentnosti,” uviedol dánsky jazdec.

Súvisiace články

Diskusia