logo F1online.skF1online.sk

Damon Hill radí Cunodovi zavolať do Aston Martinu

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2024

Nikto z čakateľov na sedačku Sergia Péreza sa nedočkal. Júki Cunoda však reálnu šancu na jej zisk ani nemal. Zdá sa, že v Red Bulle jeho udržanie v tíme vnímajú len ako “povinnú jazdu” a súčasť spolupráce s Hondou. Damon Hill aj preto radí mladému Japoncovi, aby si začal hľadať miesto inde.

Keď sa ukázalo, že Sergio Pérez má vo svojom kontrakte výkonnostnú klauzulu, začali sa rozoberať mená jeho potenciálnych nástupcov. Júki Cunoda sa však medzi nimi objavoval len sporadicky; najčastejšie sa spomínal Daniel Ricciardo, ktorého Cunoda v tejto sezóne úspešne poráža, a neskúsený Liam Lawson.

Red Bull akoby celkom zabudol, že v tíme má aj Júkiho Cunodu. Damon Hill v podcaste F1 Nation sa zamyslel nad tým, či je v tíme prehliadaný a či si jeho výkony v tíme niekto váži. Odpoveď však hovorí za všetko: “Na jeho mieste by som zdvihol telefón a volal do Aston Martinu, pretože on je Japonec a Honda prichádza.”

Moderátor podcastu Tom Clarkson sa vzápätí spýtal, či si myslí, že v Red Bulle nikdy neocenia jeho kvality tak, ako v iných tímoch. “Má pravdu, keď hovorí, že tomu nerozumie a nedáva to logiku,” pripomenul slová rodáka zo Sagamihary, ktorému sa zdalo zvláštne, že sa hovorí len o Lawsonovi a Ricciardovi. “Keď však vidíte zábery, ako Max s Danielom Ricciardom odchádzajú z okruhu vrtuľníkom, všetci sa usmievajú. Máte pocit, že to bude Danny Ric a Max. Max by bol veľmi spokojný s Dannym Ricom ako tímovým kolegom.”

“Ak má v tíme takú moc, že na toto rozhodnutie dokáže vplývať, tak je tu tlak na Dannyho príchod. Týmto povzbudením mu dali druhý dych. Jeho výkony postupne silnejú, o tom niet pochýb,” všíma si výkonnostné zmŕtvychvstanie Daniela Ricciarda.

Helmut Marko v priebehu minulého týždňa stihol prezradiť, že v roku 2025 “budú karty rozdané nanovo”. Zdá sa teda, že Daniel Ricciardo má stále šancu dostať sa do Red Bullu. Všetko však bude závisieť od Péreza a či dokáže zbierať potrebné body do konštruktérskeho šampionátu.

Zatiaľ sú však takmer všetci s Pérezovým zotrvaním spokojní. Red Bull nepríde o štedrých sponzorov z Mexika, Liberty Media o vysoké čísla sledovanosti v krajinách strednej Ameriky, streamovacia služba Disney+ môže spokojne propagovať dokumentárny seriál o Pérezovi, ktorý vyšiel len 31. júla, a organizátor VC Mexika sa nemusí báť toho, že by mu odchod domáceho jazdca z Red Bullu komplikoval predaj lístkov. Je možné, že tieto všetky faktory zohrali istú úlohu pri rozhodovaní červených býkov. Nič však nie je zadarmo: Negatívny dopad to môže mať na spomínaný konštruktérsky šampionát.

“V týchto autách je niečo, čo jazdcom strašne komplikuje možnosť sa v nich prejaviť. Nie je to len o ňom [Ricciardovi], ale aj o Checovi a dokonca Lewisovi. Optimálne okno auta je také úzke, že to môže zmiasť aj jazdcov. Ak ich jazdecký štýl nesedí s parametrami auta a pneumatík, tak môže prísť veľký výkonnostný prepad, ktorý na nich vrhá veľmi zlé svetlo,” zamyslel sa nad problémami pilotov Hill. “Možno niečomu na týchto autách nerozumejú a možno im tím nepomáha to nájsť.”

Súvisiace články

Diskusia