logo F1online.skF1online.sk

Sainz verí, že je lepší ako Hamilton, no Scuderii nič nevyčíta

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2024

Po správach o prestupe Lewisa Hamiltona môžeme viesť nekonečné debaty o tom, či si sedemnásobný majster sveta vybral správne. To isté však platí aj pre Ferrari: Bude Hamilton lepšou voľbou ako Carlos Sainz? Španiel o sebe nepochybuje.

Lewis Hamilton podpísal kontrakt s Ferrari už veľmi skoro. Sainz ani nedostal šancu svojim šéfom ukázať, že by nemali uvažovať o jazdeckej výmene. Toto však Španiel svojmu nástupcovi nevyčítal ani vo februári. “Na Hamiltonovom mieste by som spravil presne to isté,” oznámil.

Odvtedy uplynulo päť mesiacov a Sainz sa konečne rozhodol, ako bude vyzerať jeho budúcnosť. Jeho vyhliadky sú oveľa pochmúrnejšie než tie Hamiltonove. Williams má síce ambiciózne plány, ale na zbieranie pódií a víťazstiev si ešte pár rokov bude musieť počkať.

Magazín GQ však Carlosovi Sainzovi položil neľahkú otázku: Vo Ferrari ho nahradí práve Lewis Hamilton. Verí, že Hamilton je od neho lepším jazdcom? “Ak mám byť úprimný, nemyslím si to. Ak však túto istú otázku položíte ďalším 19 jazdcom, tak vám povedia to isté.”

“Myslím si, že ja som najlepšou voľbou pre každý tím vo Formule 1. Keby som nemal takúto mentalitu, nebol by zo mňa pilot Formuly 1 a nemal by som takého súťaživého ducha, akého mám. Ostatní jazdci vám dajú rovnakú odpoveď,” zamyslel sa španielsky jazdec.

Vedeniu stajne však nič nevyčíta a chápe, prečo bude príchod Lewisa Hamiltona pozitívny. “Na druhej strane rozumiem tomuto rozhodnutiu Ferrari, že malo príležitosť podpísať sedemnásobného majstra sveta, čo to môže priniesť tímu a aké to môže byť atraktívne. Preto ma to retrospektívne až tak nebolí. Nie je to totiž tak, že by vás nejaký iný jazdec nahradil, ale nahradzuje vás najlepší pilot v histórii športu, alebo jeden z najlepších. V konečnom dôsledku platí, že ak ma má niekto nahradiť, tak nech je to on.”

Carlos Sainz za tie roky pocítil, čo je to byť na druhej koľaji. V Red Bulle si vybrali za svojho jazdeckého kráľa Maxa Verstappena, McLaren zas ponúkol dlhodobý kontrakt Landovi Norrisovi. Ferrari má Charlesa Leclerca, ku ktorému sa teraz pridáva Lewis Hamilton. Pri pohľade na viaceré Leclercove chyby sa však mnohí pýtajú aj to, či v tíme nemal zostať Sainz namiesto Monačana.

Rodák z Madridu je spokojný s tým, ako bojoval vopred prehratý boj. Keby Hamilton s Vasseurom neupiekli novú zmluvu tak skoro, možno by ho aj vyhral. “Novinky a oznámenie toho, že sa nedočkám predĺženia zmluvy a že Hamilton prichádza do Ferrari, vo mne zanechali zvláštny pocit. Potom som veľmi dobre odštartoval sezónu. Samozrejme, chcel som sa ukázať.”

“Začali sme vydareným pódiom, následná operácia slepého čreva bola katastrofou, ale po nej prišlo víťazstvo. Sezóna ďalej pokračovala dosť dobre. V tejto chvíli však auto nie je dostatočne dobré na to, aby vyhralo šampionát, takže s tým sa časom zmierite,” pokračoval Sainz. “Keby som počas týchto rokov mal auto schopné ho vyhrať a neuspel by som, tak by sa mi to ťažšie prijímalo.”

Sainz má pred sebou ešte desať veľkých cien v červenej kombinéze a uvedomuje si, že potom môže prísť dlhší pôst od víťazného šampanského. “Zatiaľ musím využiť príležitosť, že mám tento rok monopost, ktorý mi umožňuje sa občas dostať na pódium. Tieto šance využijem, musím končiť v prvej trojke alebo vyhrať, pretože neviem, či takéto príležitosti dostanem aj o rok.”

Súvisiace články

Diskusia