logo F1online.skF1online.sk

Verstappen: Alonso patrí do najlepšej päťky histórie, mohol mať aj osem titulov

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala5. 8. 2024

Max Verstappen dostal nedávno úlohu určiť piatich najlepších jazdcov Formuly 1. Na tento exkluzívny zoznam zaradil aj Fernanda Alonsa, aj keď počas dlhej kariéry nazbieral “len” dva tituly a 32 víťazstiev. To však Holanďan neberie do úvahy a tvrdí, že z čisto jazdeckého hľadiska Alonso do najlepšej päťky určite patrí.

“Michael Schumacher, Ayrton Senna, Fernando Alonso, Lewis Hamilton a Juan-Manuel Fangio.” To bola odpoveď Maxa Verstappena na otázku, ktorých päť jazdcov histórie F1 považuje za najlepších.

V neskoršom rozhovore pre Mundo Deportivo vysvetlil, prečo za top jazdca považuje Fernanda Alonsa, aj keď španielsky pretekár nemá toľko titulov ako ostatní. “Myslím si, že Alonso patrí do najlepšej päťky histórie F1, áno. Počet titulov? Alonso mohol mať osem titulov majstra sveta, keby mal počas kariéry viac šťastia a v správny čas prijímal správne rozhodnutia. Takže nie, na tituloch nezáleží,” vyhlásil pilot Red Bullu.

Alonso získal prvé dva tituly v roku 2005 a 2006, po čom sa presťahoval do McLarenu. S Lewisom Hamiltonom však nenašli spoločnú reč a jeden musel z kola von. O pár mesiacov neskôr rokoval aj s Red Bullom. Keby sa s ním dohodol, štyri Vettelove tituly mohli byť jeho a ktovie, možno by to bol on, kto by následne v roku 2015 prestúpil do Ferrari a sezóny 2017 a 2018 dotiahol do zdarného konca. To sa už nikdy nedozvieme, ale taká príležitosť sa mohla objaviť.

Verstappen a Alonso majú jeden pred druhým veľký rešpekt, no získali si ho svojim jazdeckým prejavom. Ten je podľa Verstappena dôležitejší ako tituly, ktoré nikdy nie sú dielom jednotlivca, ale stoviek ľudí v tíme.

Podobné je to vraj vo futbale, v ktorom sa ľudia neraz uchyľujú k tomu, že kvalitu hráča určujú podľa titulov. “Ľudia väčšinou pozerajú na to, kto získal najviac titulov a automaticky ho dávajú na vrchol rebríčka. Nie je to však len o tituloch, a to platí vo všetkých športoch. Je najlepším hráčom ten, kto šesťkrát vyhral Ligu majstrov či jedny-dvoje majstrovstvá sveta? Nie nutne. Je to tímová práca a všetko musí do seba zapadnúť.”

Vo futbale treba zápasy a sezóny analyzovať podrobnejšie, no platí to aj o jazdcoch. Predsa len však existuje ukazovateľ, ktorý celý tento proces zjednodušuje: Kvalitu jazdca ukáže jeho schopnosť adaptovať sa v nových podmienkach či v novom aute. V tejto disciplíne Fernando Alonso exceluje, čo dokazuje v rôznych sériách a šampionátoch už od svojho detstva.

“Preto si myslím, že Fernando Alonso rozhodne patrí k najlepším jazdcom vôbec,” vyhlásil Verstappen. “Kdekoľvek sa objavil, vždy bol veľmi rýchly. Aby ste však mohli vyhrávať preteky, potrebujete mať na to materiál. Žiaľ, Alonso ho nemal vždy k dispozícii.”

Okrem dvoch titulov vo Formule 1 má Alonso aj tituly z WEC, víťazstvá na 24-hodinovke v Le Mans, jazdil na Indy500 či Dakare. Nikde sa nestratil. “Fernando je bojovník. Je tiež veľmi všestranný, pretože dokáže jazdiť v rôznych autách: F1, Dakar, vytrvalostné preteky. Vo všetkých disciplínach bol vždy rýchly. Také čosi dokáže len pár jazdcov.”

Súvisiace články

Diskusia