logo F1online.sk

Wehrlein: Mercedes si vyberal medzi mnou a Bottasom

Pascal Wehrlein
© Twitter/TAG Heuer Porsche FE Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2020

Pascal Wehrlein sa zaradil do tej smutnej skupiny pilotov, ktorí museli Formulu 1 opustiť a dôvodom neboli nevýrazné výkony. Nemecký pretekár strávil v najvyššej motoristickej triede dve sezóny, obe s najhorším autom na rošte. Aj s takým „náradím“ však dokázal strhnúť na seba značnú pozornosť. Na udržanie sedačky to však nestačilo.

Do Formuly 1 prišiel v roku 2016 ako člen akadémie Mercedesu, ktorý mu pomohol získať miesto v tíme Manor. Od začiatku podával veľmi dobré výkony, no podarilo sa mu získať len jeden bod. Manor napokon zakončil sezónu na poslednom mieste pohára konštruktérov a skrachoval. V tom čase však ohlásil nečakaný koniec kariéry Nico Rosberg. Mercedes tak musel rýchlo nájsť náhradu a Wehrlein sa ako člen akadémie automaticky stal jedným z hlavných kandidátov.

„V tom čase sa rozhodovalo medzi Bottasom a mnou. Napokon to miesto získal Bottas. Dôvodom bolo, že som mal v tom čase za sebou len jeden rok vo Formule 1 a chýbali mi skúsenosti,“ spomína Wehrlein v podcaste nemeckej televízie Sport1.

„Napriek tomu si však myslím, že to bol dobrý rok. Manor bol tím, ktorý nemal dostatok zdrojov a o rok neskôr už vo Formule 1 nebol. Odviedli sme však skvelú prácu a podarilo sa nám aj zabodovať. Bol to dobrý rok, no za jednu sezónu veľa skúseností nepozbierate,“ dodal Wehrlein.

V tom čase nebolo žiadnym tajomstvom, že Pascal patril medzi hlavných kandidátov na posun do hlavného tímu. Ako Nemec, junior akadémie a pilot, ktorý už s Mercedesom triumfoval v DTM, predstavoval pre automobilku dosť atraktívnu alternatívu. Renomovaný žurnalista Mark Hughes však svojho času vyhlásil, že nedostatok skúseností nebol jediným dôvodom, prečo Mercedes napokon siahol po Bottasovi. Wehrleina si podľa Hughesových slov neželal v tíme Lewis Hamilton, ktorý mal dokonca svojich šéfov upozorniť, že Pascalovo angažovanie povedie k podobnej „vojne“, akú britský šampión zviedol s Nicom Rosbergom.

Nech to už bolo akokoľvek, miesto Mercedesu zakotvil Wehrlein v Sauberi, ktorý mal v roku 2017 jednoznačne najslabšie auto. Napriek tomu, že tímového kolegu Marcusa Ericssona presvedčilo zdolal, miesto si neudržal. Pascal tak zakončil svoje pôsobenie vo Formule 1 po 39 štartoch a so ziskom šiestich bodov.

„Ťažko opísať tie pocity. Byť súčasťou Formuly 1 bol splnený sen. Užil som si veľa zábavy, ale všetko naokolo bežalo tak rýchlo. Stačíte gombík a myslíte len na svoju prácu s tímom, na nič iné,“ povedal rodák zo Sigmaringenu, ktorý čoskoro začne novú sezónu Formuly E vo farbách Porsche.