logo F1online.skF1online.sk

Johnny Herbert: Pérez je už psychicky zlomený

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2024

Red Bull hneď v prvý deň formulovej letnej pauzy potvrdil zotrvanie Sergia Péreza v Red Bulle. Pre Mexičana je to vynikajúca príležitosť dobre si oddýchnuť, načerpať sily a najmä sa dať psychicky do poriadku. Určite to bude potrebovať, pretože podľa Johnnyho Herberta je psychicky na dne.

Špekulácií o budúcnosti Sergia Péreza bolo neúrekom. Prakticky na každej tlačovej konferencii musel odpovedať na otázky, čo s ním bude a či skutočne verí tomu, že vedenie bude trpieť jeho slabé výkony aj po letnej pauze. V nedeľu sa už preto rozohnil a odkázal, že na podobné otázky nemieni reagovať.

Vzhľadom na pondelňajšie rozhodnutie si skutočne chvíľu oddýchne, no ak sa po letnej pauze nevzchopí, určite sa začne zas uvažovať o tom, či v Red Bulle bude skúšať trpezlivosť svojich šéfov aj v roku 2025. Najmä ak tím nezíska konštruktérsky titul.

Je však zaujímavé, že ho Red Bull podporil, aj keď podľa bývalého pretekára F1 Johnnyho Herberta jeho jazda v Belgicku nestála za veľa. “Sergio Pérez bol opäť jazdcom, ktorý cez víkend podal najhorší výkon. Z prvého radu sa prepadával dozadu. Toto tímy od svojich jazdcov neočakávajú.”

“Je hrozné, že to takto poviem, ale v tejto chvíli pripomína poškodený kus. Psychicky je to zlomený muž,” vyhlásil víťaz troch veľkých cien. “V každom kontrakte sa objavia výkonnostné klauzuly, ktoré by Red Bullu umožnili ukončiť Pérezovu zmluvu, pretože jeho výkony v posledných dvoch rokoch neboli dostatočne dobré.”

Sergio Pérez je pretekár, ktorý potrebuje cítiť psychickú pohodu a podporu vlastnej stajne. Keď sa toto vytratí, jeho výkony idú od desiatich k piatim. Za zmienku stojí aj jeho posledný stint na Veľkej cene Belgicka.

Mexičan sa ocitol na siedmom mieste a muselo mu byť jasné, že to po štarte z druhej priečky neveští nič dobré. Doťahovať sa naňho začal aj Carlos Sainz a Pérez sa podľa Helmuta Marka totálne “zložil”. Jeho rýchlosť bola horšia ako tempo Georgea Russella na starých pneumatikách.

Johnny Herbert ešte pred zverejnením výsledkov pondelňajšej porady Red Bullu zastával názor, že Pérez by nemal zostať na svojom mieste. “Red Bull by mal nahradiť Péreza Júkim Cunodom. Daniel Ricciardo nie je dostatočne dobrý. Zaslúžil si Daniel miesto v Red Bulle? Nemyslím si, aspoň zatiaľ nie. Nebol dostatočne silný ani v porovnaní s Júkim Cunodom. Júki je pilot, ktorému by som dal šancu. Jeho jazdecký prejav sa zlepšil.”

Ricciardo z rokov 2016 či 2017 je dávno pochovaný. Nahradila ho verzia, o ktorej sa už nehovorí ako o budúcom majstrovi sveta. “Maxovi by sa nepostavil ten starý Daniel. Na Maxa je vyvíjaný obrovský tlak a dominancia Red Bullu je minulosťou. Už to tak nie je. Všetko stojí na jeho pleciach. Aby ste získali čo najviac bodov, potrebujete dvoch pilotov — ak nevyhrávate preteky, ako to robil Max v posledných sezónach.”

“Keď sa dostanete do takej situácie, tím musí urobiť zmeny, no možnosti sú obmedzené. Vyzerá to tak, že to bude buď Ricciardo, nad ktorým visí otáznik, alebo Júki,” zamyslel sa Herbert, ktorého len pár hodín po tomto rozhovore Red Bull vyviedol z omylu.

Súvisiace články

Diskusia