logo F1online.skF1online.sk

Ako pomôcť Landovi Norrisovi? Ralf Schumacher mu odporúča mentálneho trénera

Lando Norris
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2024

Lando Norris po pretekoch v Maďarsku a “odovzdaných” siedmich bodoch poznamenal, že do konca sezóny rozhodne môže zmazať svoju stratu na Maxa Verstappena. To však nebude možné, ak bude opakovať chyby. Čo by mu mohlo pomôcť? Ralf Schumacher mu radí využiť služby mentálneho trénera.

Keď v prvej časti sezóny McLaren ešte nebojoval o titul, Lando Norris predvádzal dobré štarty. Akonáhle sa však objavila šanca na víťazstvo, v prvom kole pretekov začal robiť čoraz viac chýb. V Belgicku neodhadol prejazd cez La Source a sám sa vytlačil na štrk, čo ho stálo cenné pozície.

Max Verstappen štartoval jedenásty a napriek tomu, že už nemá dominantný monopost, dokázal navýšiť svoj náskok na čele Pohára jazdcov o ďalšie dva body. Norris si to uvedomuje a po pretekoch bol zo seba veľmi sklamaný.

“Pilot je vždy najviac nahnevaný na seba, keď spraví chyby, a on si ich priznáva,” hovorí o Norrisovi expert nemeckej Sky Ralf Schumacher. “Treba mu povedať, že štart nebol problém. Problém bol v tom, že vyšiel na štrk — sám to vie — a potom menšia chyba pri brzdení (v poslednej šikane, pozn. red.). Bol teda frustrovaný, je to logické. Nepomohlo mu ani to, že pred ním bol aj tímový kolega.”

Oscar Piastri v posledných kolách bojoval s Mercedesmi a po Russellovej diskvalifikácii obsadil druhé miesto. Od VC Monaka je z hľadiska bodov tretím najlepším jazdcom v poli (114 bodov) po Maxovi Verstappenovi (116) a Lewisovi Hamiltonovi (115).

Schumacher sa pristavil aj pri Norrisovej chybe v poslednej šikane. “Prišiel tam vo veľkej rýchlosti a neodhadol to. Môže sa to stať, keď je auto relatívne blízko pred vami. Môže sa to stať, ale nemalo by sa. Tieto drobné veci musí zmeniť, lebo inak ho relatívne pokojný Piastri predbehne, keď tomu všetkému v pretekoch príde na koreň.”

Oscar Piastri ešte pracuje napríklad na svojom manažmente pneumatík, ale už aj v tomto smere robí pokroky. Ak bude sezóna 2025 rovnako vyrovnaná ako táto, pokojne by Landa Norrisa mohol v šampionáte poraziť.

Bývalý pretekár preto Norrisovi radí využiť aj letnú prestávku a pouvažovať, že využije služby športového psychológa. “Aby mal väčšiu sebadôveru a bol pokojnejší, čo sa dá relaxačnými cvičeniami a podobne,” pokračoval Ralf Schumacher, ktorý vraj v minulosti tiež skúsil pracovať s mentálnym trénerom. “Nepomohlo mi to — aj tak som nebol dosť dobrý. Ale žarty bokom, skúsil som to.”

Víťaz šiestich veľkých cien a majiteľ 27 pódiových trofejí vysvetľuje, čo športovcom pomáha a čím ich môže vyzbrojiť športový psychológ. “Dá sa to s hudbou, ktorú si vyberiete, a na niečo sa sústredíte. Alpskí lyžiari sú v tomto skvelí, keďže na svah vyrážajú v presne danej sekunde. To v motoršporte nemáme, no každý si nájde to svoje. Niektorí to ani nepotrebujú, ale ja si myslím, že Landovi by takáto podpora prospela.”

Lando Norris by rozhodne nebol prvým ani posledným, kto by siahol po takejto pomoci. Nico Rosberg priznal, že v sezóne 2016 mu pomáhal aj športový psychológ, čo nakoniec viedlo aj k zisku majstrovského titulu. S jeho pomocou sa po VC Belgicka 2012 dával dokopy Romain Grosjean a aj Sergio Pérez vlani prezradil, že mu so vzostupmi a pádmi pomáha odborník.

Súvisiace články

Diskusia