logo F1online.skF1online.sk

Red Bull si rezervoval Imolu. Chystá sa rozstrel medzi Ricciardom a Lawsonom?

Liam Lawson a Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2024

Osem veľkých cien, 28 majstrovských bodov. Bilancia Sergia Péreza z posledných týždňov nevyzerá vôbec dobre. Už dnes sa v Milton Keynes má stretnúť vedenie Red Bullu a rozhodnúť, čo ďalej. Podľa výsledkov tohto mítingu mu ešte môžu poslúžiť aj tohtotýždňové jazdy Daniela Ricciarda a Liama Lawsona. Tím si totiž na dva dni rezervoval okruh v Imole.

Sergio Pérez dostal v Belgicku šancu ukázať, že je platný hráč tímu. V kvalifikácii si vybojoval tretie miesto a spokojne odkazoval, že predsa za pár veľkých cien nezabudol jazdiť. V nedeľu to tak však vyzeralo, a to najmä v poslednom stinte, v ktorom bol pomalší aj ako George Russell na starých hardoch.

Christian Horner sa navyše v nedeľu stretol s Danielom Ricciardom priamo v padoku, čím ešte podporil špekulácie, že je už viac-menej rozhodnuté. Netreba však predbiehať; dvojdňové testy naznačujú, že Red Bull si v prípade vyhodenia Sergia Péreza bude môcť priamo porovnať Liama Lawsona s Danielom Ricciardom.

Podľa zahraničných zdrojov sa má spomínaná dvojica posadiť do monopostu AlphaTauri AT03 zo sezóny 2022, v ktorom je povolené testovať dosýta. Časy oboch jazdcov budú pozorne sledované.

V Imole bude aj Júki Cunoda a pilot F2 Ajumu Iwasa, no dvojica japonských pretekárov nemá byť v hre o sedačku Red Bullu. Cunoda absolvuje “len” 100 kilometrov v rámci filmovacieho dňa v tohtoročnom monoposte VCARB01, pričom ďalších 100 kilometrov odjazdí Ricciardo.

Zdroje blízke tímu hovoria, že Helmut Marko ako “otec” jazdeckej akadémie Red Bullu sa skôr prikláňa k Liamovi Lawsonovi, zatiaľ čo Christian Horner by v tíme radšej privítal skúsenejšieho Daniela Ricciarda. Otázka však je, či niekto z tejto dvojice dokáže podávať lepšie výkony ako Sergio Pérez.

Ako pracovný pohovor

Daniel Ricciardo si uvedomuje, že preňho sa letná prestávka ešte nezačína. Tohtotýždňové testy označil za “pracovný pohovor”. “V 35 rokoch ma čaká pohovor! Celý čas sme mali naplánovaný filmovací deň, takže môžem odjazdiť pár kôl. Uvidíme, či to bude mať aj nejakú váhu.”

To bude závisieť od pondelňajšieho rozhodnutia. “Zakaždým, keď naskočím do kokpitu, sa v ňom snažím odovzdať všetko. Ešte sa teda neprepínam do dovolenkového režimu.”

Myslí si, že tohtotýždňové jazdy by mu mohli zabezpečiť sedačku v Red Bulle? “Ja úprimne neviem, pretože keď som vlani jazdil v Silverstone v monoposte Red Bullu, tak to všetko bolo reálne,” hovoril o svojej rýchlosti, ktorá Christiana Hornera prinútila zdvihnúť telefón a povedať Helmutovi Markovi o úžasnom tempe austrálskeho jazdca. O hodinu neskôr zas volal Hornerovi Marko, aby mu oznámil, že vyhodil Nycka de Vriesa.

“Jazdil som v súčasnom aute a vedel som, že ak predvediem niečo výnimočné, tak by ten povolávací rozkaz mohol prísť. Naozaj som cítil, že je to skutočné. To je asi najlepší spôsob, ako na to viem odpovedať. Nepoviem, že [teraz] to tak nie je, ale vtedy som si bol toho jasne vedomý, že by z toho mohlo vzniknúť niečo reálne. Teraz si tým možno nie som až taký istý,” zafilozofoval si Ricciardo.

Čoskoro to však zrejme bude za nami a tému budúcnosti Sergia Péreza pochováme bez ohľadu na to, ako sa Red Bull rozhodne. Ricciardo súcití s Pérezom, že ho novinári neustále trápia týmito otázkami. “Chápem, že to vie byť únavné, ale tiež som to zažil.”

Súvisiace články

Diskusia