logo F1online.sk

K tureckým kritikom sa zaradil aj Ricciardo: Na čo do týchto áut vkladáme tak veľa?

Daniel Ricciardo
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 11. 2020

Veľká cena Turecka bola v mnohých smeroch špeciálna. Asi to bude víkend, na ktorý dvadsiatka pilotov len tak nezabudne. Mnohí sa nechali počuť, že s takýmito podmienkami sa ešte v kariére nestretli, a zrejme už ani nestretnú. Pilot Renaultu Daniel Ricciardo preto dúfa, že sa Formula 1 niečím podobným nebude chcieť inšpirovať aj do budúcna.

Fanúšikom sa to muselo páčiť, o tom niet pochýb. Dôvod je najmä to, že tímy na danú situáciu neboli vôbec pripravené a tureckým víkendom preplávali takpovediac, so zavretými očami. Punc nepredvídateľnosti je síce v „efjednotke“ vítaný, no ak by sa niečo také stalo pravidlom, mohli by sa tímy začať pýtať, na čo vôbec investovali toľko peňazí a úsilia do týchto áut?

Na otázku, či sa Formula 1 môže naučiť niečo z tureckého víkendu, odpovedal Daniel Ricciardo jasne: „Môže, a síce to, že toto nie je odpoveď.“

„Nechápte ma zle, dobre viem, že všetci sedia pohodlne na gauči a pre nich je to zábavné a vzrušujúce. Na druhú stranu, ak mám byť úprimný, nie som si úplne istý, či sme sa tento víkend niečo naučili.“

„Už sa pravdepodobne nikdy nedostaneme do situácie, akej sme boli svedkami tento víkend. Tímy vynakladajú množstvo peňazí do vývoja, využívajú pritom všetky svoje znalosti, aby navrhli najrýchlejšie auto na svete, ktoré potom nedokáže vôbec použiť. Ak by to takto fungovalo neustále, vyzeralo by to ako nejaká lúpež,“ myslí si Ricciardo.

„Prečo do týchto áut vkladáme tak veľa, keď potom nie sme schopní posúvať limity?“ pýta sa rodák z Perthu.

Súvisiace články