logo F1online.skF1online.sk

Sainz ľutuje, že nenapodobnil Russellovu stratégiu

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 7. 2024

Carlos Sainz zvolil so svojím tímom trochu neortodoxnú stratégiu a rozhodol sa štartovať na tvrdých pneumatikách. Táto možnosť spočiatku nevyzerala zle a chvíľu sa zdalo, že španielsky pretekár zastaví v boxoch len raz. To sa nakoniec nestalo a Ferrari zastavilo oboch svojich pilotov dvakrát, čo Carlos Sainz po pretekoch trochu ľutoval.

George Russell zvládol na tvrdých pneumatikách 34 kôl a Charles Leclerc po pretekoch povedal, že hardy sa „ako keby v priebehu stintu zlepšovali“, čo vraj nikto nečakal. Pneumatiky, nový asfalt a kratšia DRS zóna v Spa zaskočili všetkých a najrýchlejšou cestou do cieľa bola, paradoxne, tá najpomalšia. Aj keď Georgea Russella po pretekoch diskvalifikovali, jeho počin s jednou zastávkou nútil k zamysleniu.

„Lepší výsledok sme asi nemohli dosiahnuť,“ skonštatoval Sainz po pretekoch pre televíziu Sky. „Keď sa však pozerám späť na Georgea a jeho úspešnú stratégiu s jednou zastávkou, pravdepodobne sme mohli natiahnuť náš prvý stint na tvrdých pneumatikách a tiež ísť len raz do boxov.“

„V každom prípade, teraz sa to ľahko hovorí. Stredne tvrdé pneumatiky neboli veľmi dobré a museli by sme sa ubezpečiť, že na nich nezostaneme príliš dlho. Naopak, na tvrdých gumách som mal veľmi dobrý pocit. Boli to trochu zložité preteky. Aj keď sme zariskovali so štartom na hardoch, nakoniec to zabralo a v prvom stinte sme boli veľmi silní, ale nakoniec sme sa ocitli tak trochu v území nikoho,“ dodal Carlos.

Charles Leclerc bol po skončení nedeľných pretekov veľmi sklamaný napriek celkom peknému štvrtému miestu, ktoré sa po diskvalifikácii Georgea Russella premenilo na tretie. Ferrari sa však v Spa potvrdilo, že nestačí na Red Bull, McLaren a Mercedes. Túto skutočnosť potvrdil po pretekoch aj Carlos Sainz, hoci nemusíte byť génius, aby ste videli prevahu týchto troch tímov pred Scuderiou.

„Je jasné, že na tratiach ako Silverstone alebo Spa je Mercedes veľmi konkurencieschopný. Sú rýchlejší a majú double. Patrí im gratulácia a teraz je rad na nás, aby sme sa sústredili a vylepšili naše auto. Musíme sa vrátiť nielen do boja o víťazstvo, ale tiež dotiahnuť dve alebo tri desatiny na McLaren a Red Bull,“ povedal Sainz, ktorý v tom čase ešte nevedel o popretekovom vyšetrovaní Russella.

Carlos ide na prázdniny s vedomím, že stále nepozná svoje pôsobisko v roku 2025. Niektorí už naznačili, že podpísal, ale ešte to nebolo oficiálne oznámené. Sám španielsky pretekár dostal otázku, či máme dianie v jeho tábore pozorne sledovať a v auguste číhať na novinky, na čo s úsmevom odpovedal: „Teším sa na dovolenku a tiež sa teším, že túto otázku nejakú chvíľu nebudem počuť.“

Súvisiace články

Diskusia