logo F1online.skF1online.sk

Norris: Zrážajú ma hlúposti, potrebujem reset

Lando Norris
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl28. 7. 2024

Lando Norris nezažil v Belgicku veľmi vydarené preteky. Po tom, ako mu nevyšiel štart ani prvé kolo, už márne zachraňoval stratené pozície. Zo šiesteho miesta v cieli rozhodne nejasal.

A to zvlášť ako najbližší vyzývateľ Maxa Verstappena, ktorý si odpykal penalizáciu a štartoval až jedenásty. Norris napriek tomu na Holanďana znovu v šampionáte stratil, pretože do cieľa prišiel tesne za ním.

„Auto bolo okej, aj tempo, ale tesné nasledovanie a predbiehanie bolo takmer nemožné. Nedalo sa s tým veľa robiť,“ zneli prvé slová Landa Norrisa po pretekoch.

O tom, že predbiehanie v Spa bolo naozaj ťažké, sme sa presvedčili pri záverečnej bitke o víťazstvo, keď Lewisovi Hamiltonovi nepomohli voči Georgeovi Russellovi ani výrazne čerstvejšie pneumatiky. Ak by však Lando znovu nechyboval na štarte, možno by aj on v závere bojoval o prvenstvo s Mercedesmi. Takto zostal v tieni Oscara Piastriho, dnes lepšieho z jazdcov McLarenu.

Všetko sa začalo opäť rúcať na štarte. „V prvej zákrute som sa snažil vyhnúť problémom a mať istotu, že nechám vedľa seba dostatok miesta, a nikto ma netrafí. Namiesto toho som sa však sám dostal mimo trať. Zle som to odhadol. Zrážajú ma hlúposti, ktoré pritom nie sú nijako komplikované,“ sypal si britský jazdec popol na hlavu.

Slovné spojenie premárnená šanca používame pri McLarene už prakticky po každom víkende mimo toho predošlého v Maďarsku. Znie až šokujúco, že papájoví majú v tejto sezóne na konte o jedno víťazstvo menej než Mercedes, ktorý bol pritom počas veľkého priebehu ročníka výkonnostne výrazne za nimi.

A aj dnes z toho mohol Norris vyťažiť voči Red Bullu podstatne viac. Letná prestávka mu preto môže padnúť vhod. „Ako tím sme v dobrej forme, z tohto pohľadu si teda prestávku neprajem. Osobne však potrebujem reset. V posledných 3-4 pretekoch som odovzdal množstvo bodov kvôli hlúpym veciam, chybám, zlým štartom či nevydareným prvým zákrutám.“

Dnešok teda britský pilot vzal kompletne na seba. „Tím odvádza fantastickú prácu, aj dnes sme mali veľmi dobré tempo, z čoho sa teším. Verím, že sa po letnej pauze vrátim silnejší,“ vyhlásil.

Namiesto veľkého množstva predbiehacích manévrov sme boli v Belgicku svedkami zaujímavej strategickej bitky. Zmeny pravidiel pred sezónou 2022 uľahčili nasledovanie a predbiehanie na tratiach, kde to bývala v minulosti často procesia, ako napríklad v Maďarsku.

Ak sa však pozrieme napríklad na Monzu či Spa, tam sme od roku 2022 teda neboli svedkami veľkých šou priamo na trati. Na druhej strane, v dnešnej strategickej zápletke si tí praví fanúšikovia F1 našli to svoje.

„Myslím, že dnes sme videli na trati len pár predbehnutí. Väčšina sa udiala v boxoch. Fakt to bolo v tomto smere o ničom. Nejaké manévre tam boli, avšak len ak ste mali výhodu o 10 kôl mladších pneumatík. My sme boli rýchli, no nedokázali sme maximalizovať to, čo sme mali k dispozícii,“ uzavrel Lando Norris.

Súvisiace články

Diskusia