logo F1online.sk

Rišo Gonda sa predstaví na rely, potiahne fakultný tím z Košíc

Richard Gonda na testoch v Jereze
© TC Richard Gonda
Milan Kubala
Milan Kubala18. 11. 2020

Riša Gondu poznáme predovšetkým ako formulového pretekára či jazdca kapotovaných špeciálov, no rely? Keďže sa ale novým výzvam nebráni, cez víkend pôjde do toho. Na exhibičných pretekoch rely na Slovakia Ringu bude ťahať fakultný tím strojárov z košickej univerzity.

Gonda v súčasnosti pôsobí v tíme Šenkýř Motorsport a v spolupráci s továrňou BMW Motorsport pôsobí v najvýkonnejšej kategórii GT3. Súčasný ročník však musel pre pandémiu vynechať. Preteky na rely tak budú malou náplasťou na zmarené štarty.

“Spočiatku ma táto sezóna veľmi mrzela, najmä preto, že spoločne s tímom sme v posledných dvoch sezónach vynaložili veľa úsilia, aby sme dosiahli vo svetovej konkurencii dobré výsledky a naštartovali továrenský projekt s BMW Motorsport,” hovorí Rišo Gonda.

“Darilo sa mi jazdiť na maximum a tento ročník mohol priniesť ďalšie úspechy. Už som sa s tým však zmieril, celý sveta sa, bohužiaľ, musel prispôsobiť okolnostiam a najväčší cieľ je momentálne ostať zdravý. Už sa sústreďujem a pripravujem na pokračovanie v nasledujúcich sezónach, v ktorých plánujeme so Šenkýř Motorsport niekoľko skvelých noviniek.”

Gondu teraz čaká len jeho druhá skúsenosť s rely autom, stane sa tak v rámci podujatia 11. KESKO MOBILE AUTO SHOW 2020 v piatok a sobotu 20-21. novembra v Orechovej Potôni. Zaujímavou novinkou bude preňho aj spolupráca so študentmi zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

Kým on bude pilotovať Škodu Fabiu R5 kategórie WRC2, navigátora mu bude robiť doktorand Strojníckej fakulty TUKE Miroslav Palko. Tímovým inžinierom, zodpovedným za nastavenie auta či voľbu pneumatík v premenlivom počasí, bude ďalší šikovný doktorand Maroš Palko. Ostatní členovia tímu, mechanici či manažér, sú rovnako z radov fakulty.

TC Richard Gonda

“Na tento projekt sa veľmi teším,” reaguje Gonda, ktorého nový rely tím podporí i náš partner Elis Plus. “So Strojníckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach máme dobré vzťahy a je skvelé, že ponúkne svojim študentom možnosť realizovať sa a využiť svoje doterajšie skúsenosti či nadobudnúť nové zo sveta motoršportu priamo na pretekoch.”

“Je pre mňa cťou, že budem súčasťou prvého fakultného pretekárskeho tímu. R5-ka je moderné rally auto a som zvedavý, ako funguje. Počas celej kariéry ma láka skúšať niečo nové. Určite to bude zábavné a Autoshow si užijeme,” teší sa 26-ročný Banskobystričan.

Dekan Strojníckej fakulty TUKE Jozef Živčák chváli vyrastajúcu generáciu: “Som veľmi hrdý na to, že naši študenti vedia zhmotniť vedomosti do praxe, že výsledky ich práce sú hmatateľné. Dokazujú to dennodenne moji kolegovia doktorandi – bratia Palkovci, ktorí sú fundovaní odborníci a dokážu samostatne pracovať. Nesmierne ma teší fakt, že títo šikovní ľudia sú inšpiráciou pre ďalších mladých potenciálnych strojárov. Táto fúzia je jedinečná tohto druhu a ja verím, že týmto nekončíme, práve naopak, iba sa rozbiehame.”

Podujatie sa, žiaľ, uskutoční bez diváckej kulisy a za prísnych hygienických opatrení. Nám nezostáva iné, len dúfať, že do budúcna bude takýchto podujatí bez divákov už len menej. O to sa snaží aj Elis Plus, ktorá v rámci svojho portfólia ponúka aj techniku proti Covid-19.