logo F1online.skF1online.sk

Norris sa v sobotu nenašiel, ale stále verí vo víťazstvo

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala27. 7. 2024

Po silnom vstupe do európskej časti sezóny a maďarskom double sme od McLarenu očakávali viac ako piate a šieste miesto, ktoré sa v kvalifikácii podarilo získať Landovi Norrisovi a Oscarovi Piastrimu. Britskej stajni očividne nesadli náročné podmienky. Obaja piloti uznali, že v sobotu to bolo menšie trápenie, no na druhej strane veria, že nedeľa bude lepšia. Oveľa lepšia.

Lando Norris v kvalifikácii strácal nielen na svojho tímového kolegu, ale aj na hlavného rivala Maxa Verstappena. V skutočnosti by bolo prekvapením, keby sa s ním dokázal pobiť o kvalifikačné víťazstvo. Strata ôsmich desatín sekundy je však dôkazom toho, že nemal žiaden nárok.

Pred rozhovormi Lando Norris pôsobil pomerne skleslo. “Nie, som celkom spokojný,” vyhlásil, keď sa ho na to spýtala reportérka Sky Sports. Následne ju poupravil, že McLaren nemal najrýchlejšie auto na posledných veľkých cenách, ale len na poslednej veľkej cene v Maďarsku.

Ani v Belgicku to zatiaľ neplatí. “V piatok sme na tom boli dobre, ale Red Bull je celý víkend o krok pred nami — aj napriek tomu, že sme v piatok boli o trochu rýchlejší. Nemyslím si, že Red Bull nám ukázal svoje karty, no my áno. Včera sme odhalili v podstate všetko.”

V sobotu to však nebolo všetko. Norris strácal. “Ja som sa dnes trochu trápil. V prvých dvoch častiach kvalifikácie bol Oscar takmer najrýchlejší. V Q3 sme sa obaja trápili o čosi viac. Nezapadlo to do seba a bol som stále o krok pozadu.”

“V skutočnosti som prekvapený, že som z toho vyviazol s piatym miestom, a teda spokojný. Pravdupovediac však netúžim po takomto výsledku. V nedeľu aj tak budeme musieť predbehnúť pár áut, akým je Pérezov Red Bull a podobne. Dnes nám zrejme uškodilo nastavenie na menej prítlaku, ktoré sme zvolili. Dúfajme, že sa nám to vráti v nedeľu,” avizuje druhý muž priebežného poradia šampionátu.

Už teraz vieme povedať, že v nedeľu bude naisto sucho. Určite to pomôže? “Dúfam v to. Skrátka som sa na trati dosť trápil, chýbala mi sebadôvera v rýchlych sekciách. V piatok večer som bol sebavedomejší. Z nejakého dôvodu som sa do toho nedostal tak, ako na predchádzajúcich veľkých cenách. Musím veľmi tuho rozmýšľať, ako s autom prejsť každú zákrutu, no v posledných týždňoch a mesiacoch to prišlo prirodzene.”

Rozhovor s Landom Norrisom sa skončil prostou otázkou: Môže v nedeľu vyhrať aj napriek tomu, že bude štartovať zo štvrtého miesta? “To je náš cieľ.”

Piastri tiež verí vo víťazstvo

Rovnako to vidí aj jeho tímový kolega Oscar Piastri, ktorý zaostal len o štyri stotinky sekundy. “Myslím si, že áno [môžeme vyhrať]. Môžeme byť sebavedomí. Rýchlosť na suchu vyzerala veľmi dobre. Ťažko povedať, kde presne sa všetci nachádzajú, byť v tréningu rýchly je niečo iné ako byť rýchly v pretekoch v špinavom vzduchu. Budú to vzrušujúce preteky a ľudia budú mať rôzne tempo. Max sa bude predierať dopredu a otáznik máme aj nad degradáciou. Bude to napínavý deň.”

Bolo by však príjemnejšie štartovať z prvého radu. Austrálčan vysvetlil, prečo sa mu nepodarilo skončiť vyššie. “Bolo to náročné, ale myslím si, že za to môžu najmä podmienky. Je tu veľa rôznych kúskov asfaltu. Tie nové úseky ponúkajú veľa gripu, na tých starých nie je žiaden. V priebehu kola je to ťažké na zmanažovanie.”

“Auto je však rýchle, len ja som spravil pár chýb. Ani pneumatiková stratégia v Q3 celkom nefungovala. Očakávali sme, že bude pršať o čosi viac, tak sme hneď siahli po novej sade. Zdalo sa to ako rozumná voľba, ale nakoniec nepršalo dosť na to, aby sa podmienky zhoršili. Mierne sa zlepšovali,” uznal Piastri.

McLaren podľa všetkého používa iný radar ako ostatní, no problém je v tom, že sa opäť mýlil. Keď v prvej časti kvalifikácie inžinieri hlásili svojim jazdcom, že “o osem minút” má začať pršať, bývalá strategička Aston Martinu Bernie Collinsová sa začudovala: Na oficiálnom radare, ktorý FIA poskytuje tímom v spolupráci s Meteo France, totiž žiadne zrážky neboli. Napokon po spomínaných ôsmich minútach skutočne nepršalo.

V nedeľu takéto problémy nehrozia. Piastri napokon doplnil: “Štartujeme z dobrej pozície a v Spa sa dá predbiehať. Naša rýchlosť na suchu vyzerala dobre, takže si myslím, že mám šancu.”

Súvisiace články

Diskusia