logo F1online.skF1online.sk

Pérez: Nebola v tom žiadna tímová réžia

Sergio Pérez
© Racing Point
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 11. 2020

Úspešný víkend pre tím Racing Point. Dôležitá porcia bodov dáva celku zo Silverstone trocha priestoru na dýchanie v pohári konštruktérov (päť bodov), pred štvrtým McLarenom. Poďakovať za to môžu najmä Sergiovi Pérezovi a jeho povestnej práci s pneumatikami.

Kombinácia mokrej trate a čerstvého asfaltu v Istanbule znamenala pre stratégov tímov veľký bolehlav. Niektorým to na intermediálkach šlo skvelo, iní sa trápili. Medzi trápiacich sa pilotov môžeme zaradiť aj najrýchlejšieho muža soboty, Lanca Strolla. Ten si síce dokázal od úvodu vybudovať vyše desaťsekundový náskok na druhého Sergia Péreza, no asi dvadsať kôl pred cieľom mu gumy úplne vypovedali službu a Mexičan sa ocitol tesne za ním.

Pérez po pretekoch zdôraznil, že žiadne interné boje ani tímová réžia v pretekoch aplikovaná nebola. Hlavným záujmom tímu vraj bolo maximalizovať bodový zisk.

„Sme v boji o tretie miesto v pohári konštruktérov, to nás teraz zaujíma,“ povedal po nedeľných pretekoch Sergio Pérez. „Bolo to o tom umiestniť obe autá čo možno najvyššie. Vedúcim autom bolo v tom čase to Lancovo a mysleli sme, že prezuť bola preňho tá najlepšia voľba.“

„Nefungovalo to, no koniec koncov sme dokázali zapísať dobré body. Získali sme viac bodov, než naši najbližší konkurenti.“

Stroll napokon zastavil po čerstvé pneumatiky do prechodných podmienok, no na osychajúcej trati sa začali okamžite drobiť, čo tím prekvapilo. Táto skutočnosť napokon zohrala kľúčovú úlohu v strategickom rozhodovaní. Pérez zostal na trati a skúsil to až do konca pretekov na opotrebovanej sade, čo sa v súčte s vynikajúcou Checovou prácou s pneumatikami napokon ukázalo ako dobrá voľba.

„Bol to boj o prežitie. Dá sa povedať, že sme sa zasekli, pretože sme očakávali ku koncu pretekov dážď, no zároveň nám to intermediálkach príliš nešlo. Najprv sa drobili, no potom sa mi to podarilo dostať pod kontrolu. Keď išiel Lance do boxov, tiež som nad tým uvažoval, pretože moje pneumatiky už boli dosť opotrebované,“ povedal Pérez.

„Tím ma však informoval, že sa začali okamžite drobiť a nemáme na nich žiadne tempo. Takže sme sa rozhodli zostať na trati. Avšak pri spätnom pohľade, najmä ak si uvedomím, ako veľmi sme sa na konci trápili, možno sme mohli zastaviť,“ uzavrel Pérez.

Súvisiace články

Diskusia