logo F1online.skF1online.sk

Norris sa v piatok necítil stopercentne komfortne, Piastri neodpisuje Verstappena

Lando Norris
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 7. 2024

McLaren MCL38 na úvod belgického víkendu potvrdil svoj status najrýchlejšieho monopostu na štartovom rošte. Piloti britského tímu obsadili v druhom tréningu na okruhu Spa prvé a druhé miesto a dokonalo nadviazali na formu z posledných týždňov. Lando Norris pritom po skončení piatkového programu priznal, že to mohlo byť ešte lepšie.

Okruhy v Maďarsku a Belgicku nemôžu byť svojím charakterom odlišnejšie. Z Budapešti – jednej z najpomalších tratí v kalendári – sme sa presunuli do Spa – na jednu z najrýchlejších –, ale mená na čele výsledkovej listiny sa nezmenili. McLaren naďalej vedie štartové pole.

„Bol to dobrý deň, ale stále je to tesné a náročné. Red Bull je veľmi rýchly a ja som sa dnes v aute necítil veľmi komfortne. Dúfam, že keď sa zajtra ráno zobudím, budem sa v kokpite cítiť lepšie. Pokúsime sa napraviť pár vecí a uvidíme,“ povedal po skončení piatkového programu Lando Norris.

„Viem, že z pohľadu na časy to vyzerá dobre, ale pri ich dosahovaní som sa necítil dvakrát komfortne, takže dúfam, že sa dostanem viac do rytmu a môj pocit sa zlepší,“ dodal Lando.

Norris napriek tomu zdolal tímového kolegu Oscara Piastriho a Maxa Verstappena o dve desatiny sekundy. Predstava, že to dokázal, aj keď sa v aute necítil stopercentne komfortne, musela nahnať strach súperom. Lando však jedným dychom dodal, že McLaren potrebuje vylepšiť „len“ detaily.

„Neviem, čo musíme urobiť, keďže som práve vystúpil z auta, ale nemyslím si, že máme pred sebou veľa práce. V poslednom čase dokážeme prísť na okruh a dostať sa blízko optimálneho okna. Už nepotrebujete cez noc od základov zmeniť celé auto. Ak by ste to náhodou museli urobiť, znamenalo by to, že ste sa na víkend dostatočne nepripravili. Máme dobré nastavenie a auto funguje, len môj pocit zatiaľ nebol stopercentný,“ skonštatoval Norris.

Piastri neodpisuje Verstappena

Jeho tímový kolega Oscar Piastri urobil presne to, čo jeho tím potrebuje – zaradil sa hneď za Norrisa. McLaren sa vracia do boja o titul v Pohári konštruktérov a v porovnaní s Red Bullom nie je jeho najväčšou zbraňou ani tak najrýchlejší monopost, ale práve vyrovnaná jazdecká dvojica.

„Určite to bol z našej strany kvalitný deň,“ povedal po piatku spokojne Piastri. „V prvom tréningu sme vyzerali byť dosť rýchli a v tom druhom sme sa ešte zlepšili. Zdá sa, že sme v dobrej pozícii. Máme za sebou hladký deň, prešli sme si našim naplánovaným programom a dosť veľa sme sa naučili. Cítim sa dobre, aj keď počasie to všetko v sobotu asi hodí do koša.“

Hlavným súperom pilotov McLarenu je a bude Max Verstappen. Pilot Red Bullu stratí po výmene motora desať miest na štarte nedeľných pretekov. Pre chlapcov z Wokingu je to ideálna situácia na ďalšie zníženie straty v Pohári konštruktérov, ale Piastri v tomto smere vyzýva na opatrnosť.

„Určite je to lepšie, ako keby štartoval vpredu. Nemyslím si však, že Maxa môžete odpísať. Na tejto trati bol v posledných rokoch veľmi rýchly a dnes vyzeral opäť rýchly. Očakávam, že sa prebije štartovým poľom. Dúfajme, že sa dobre kvalifikujeme a získame po štarte trochu náskok,“ povedal s nádejou Piastri.

Súvisiace články

Diskusia