logo F1online.skF1online.sk

Podľa Alonsa sa mu FIA “stokrát ospravedlnila” za chybu v Q3

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala26. 7. 2024

Fernando Alonso mal po kvalifikácii na VC Maďarska ťažké srdce na Medzinárodnú automobilovú federáciu, no nakoniec sa dočkal ospravedlnenia aspoň v jednej veci, na ktorú sa sťažoval. FIA si mala priznať chybu, že ho pred koncom tretej časti kvalifikácie poslala do parc fermé.

Po vyvesení červenej vlajky Fernando Alonso nestihol dokončiť svoj pokus a rovno musel zamieriť do boxov. To ho nahnevalo, pretože mal pocit, že FIA mala s červenou vlajkou ešte počkať. Ako však vysvetlil jej hovorca, to nebolo možné, ani keby na riaditeľstve pretekov veľmi chceli. Po Cunodovej nehode totiž muselo vyjsť na trať lekárske vozidlo. Za toto rozhodnutie sa Alonso, ktorý pred vážením teatrálne hodil na zem svoju bundu a šiltovku, nedočkal ospravedlnenia.

Vzápätí sa však FIA v boxoch rozhodla poslať oba monoposty Aston Martinu do parc fermé, kde už reálne pochybila. “Hovoril som s prezidentom. Dokonca aj v sobotu popoludní. Myslím, že to bolo po kvalifikácii. V žiadnej kategórii som ešte nikdy nevidel, aby poslali dve autá do parc fermé dve a pol minúty pred koncom Q3, potom parc fermé opäť otvorili a išli sme späť do garáže,” pripomenul kurióznu situáciu Fernando Alonso.

“Viem, že to bola chyba. Už sa mi stokrát za to ospravedlňovali, a to už keď som bol v parc fermé. Povedali mi, aby som naskočil do auta a: Ospravedlňujeme sa, ospravedlňujeme sa, ospravedlňujeme sa. Nebolo to naschvál,” pokračoval Španiel, ktorý sa na túto tému rozprával s prezidentom FIA Mohamedom bin Sulajemom.

Emirátčan sa pred časom nechal počuť, že Alonso mu pravidelne volá a keď má niečo na srdci, tak sa vyžaluje. Určite mu dobre padlo, keď sa mu Sulajem ospravedlnil aspoň za chybu v parc fermé. “Všetci robíme chyby, ale v takýchto chvíľach podobné chyby nečakáte. Nič to nakoniec nezmenilo, keďže som nemohol vylepšiť svoj čas ani nič také, takže to až tak nebolelo.”

Aston Martinu rastie sebadôvera

Počas štvrtkových rozhovorov s médiami sa mal Fernando Alonso zamyslieť aj nad súčasnou formou Aston Martinu, ktorá v porovnaní s minulým rokom nie je vôbec ohurujúca. Britská stajňa sa však vracia na správnu koľaj, myslí si jej hviezdny jazdec.

“Sme celkom spokojní s tým, ako v Maďarsku fungoval náš nový balík. Robí, čo podľa veterného tunela má robiť, a máme veľmi dobrú koreláciu,” pochvaľoval si Alonso. “To je dôležité po niektorých balíčkoch, ktoré v nás zanechali pochybnosti. Nesmieme zabúdať, že toto je len prvý krok a stále sme veľmi ďaleko od toho, kde by sme chceli byť.”

Teraz na tom treba stavať. “Je pravda, že teraz sme už o čosi pokojnejší pri pohľade do budúcna. Tím už lepšie chápe, kde potrebujeme pridať výkon. So sebavedomím vieme, že nám to prinesie čas na kolo. Bolo to kľúčové vylepšenie a fungovalo podľa očakávaní. Áno, zvýšilo nám sebavedomie.”

Súvisiace články

Diskusia