logo F1online.skF1online.sk

Sainz: McLaren a Red Bull majú pred nami náskok 3-4 desatiny

Carlos Sainz
© Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala26. 7. 2024

Ferrari malo byť čiernym koňom tejto sezóny, no ten sa nakoniec z jeho žltého loga odsťahoval do Wokingu. McLaren dokáže nielen konkurovať, ale dokonca je podľa analýz už pred Red Bullom Racing. Carlos Sainz pripúšťa, že taliansky tím stráca v každom kole okolo tri až štyri desatiny sekundy.

Scuderii sa v Maďarsku podarilo spraviť menší krok vpred. Šéf tímu Frédéric Vasseur označil za pozitívny fakt, že jeho jazdci stratili na víťaza len 25 sekúnd, čo je oproti sezóne 2023 len približne tretina. Zároveň hlásil spokojnosť s tým, ako nová podlaha dokázala redukovať poskakovanie monopostu. Charles Leclerc však vopred vystríhal, že skutočnou previerkou budú až rýchle a veľmi dlhé zákruty v Spa.

Carlos Sainz s ním v tomto smere súhlasí. “Spa je úplne iný okruh v porovnaní s Hungaroringom. Myslím si, že Budapešť je z hľadiska prítlaku a rýchlostí v zákrutách bližšia k Barcelone, zatiaľ čo tu sme bližšie k Silverstone, kde náš tím dosť trpel.”

“Vidieť progres v Maďarsku bolo povzbudzujúce. Boli sme o čosi rýchlejší, najmä v pretekoch, ale uvidíme, ako to pôjde tu v Spa a či sa dokážeme dostať bližšie k prvým dvom tímom. Je jasné, že Red Bull a McLaren, majú nad nami výhodu 3-4 desatiny, keď sa im podarí dostať zo svojej techniky maximum,” prezradil niečo z tímových analýz.

Zmeny v Audi sa týkajú aj Sainza

Carlos Sainz však v tejto chvíli nemá analyzovať len súčasnú formu Ferrari, ale aj všetky tímy, v ktorých by mohol zakotviť. Táto téma už začínala byť trochu únavná a Sainz musel v podstate každý víkend opakovať to isté, no odchod Andreasa Seidla a Olivera Hoffmana tomu predsa len dodal nový náboj.

“Nedostávam aktuálne informácie zo všetkých tímov, ale vnímam pozitívne, že Mattia je späť v tejto sfére, pretože má nevyhnutné skúsenosti, aby vybudoval tím na čele. Bol vo Ferrari, má tieto skúsenosti a myslím si, že ich môže preniesť do Audi,” zamyslel sa nad nečakanou výmenou Sainz. “Pre nich je určite obrovským prínosom a som presvedčený, že preto ho podpísali. Želám mu to najlepšie.”

A hoci Španiel vraj dopredu o ničom nevedel, rošáda nebude mať zásadný vplyv na jeho rozhodovanie. “Môj prístup to nijako nemení. Moja budúcnosť je stále predmetom rokovaní a veľmi podrobných analýz. V rôznych tímoch dochádza k zmenám, ktoré tiež beriem do úvahy v súvislosti s budúcim rokom. Každý týždeň môžu interné správy vplývať na jazdecký trh. Sám som si doprial viac času, aby som analyzoval tieto zmeny — bez toho, aby som vám ponúkol priveľa indícií.”

Nezdá sa však, že by Audi, Williams a Alpine boli skutočne jedinými prípustnými alternatívami. Keby boli, Sainz by sa už určite rozhodol. Neistá je však sedačka Sergia Péreza a jedno voľné miesto je aj v Mercedese. Sainzove šance sú stále veľmi malé, ale nie nulové.

Aj preto živí nádej, že by sa ešte mohol dostať do rýchleho auta. “Mojou najlepšou voľbou pre budúci rok by bolo víťazné auto, s ktorým dokážem vyhrať titul. To bola moja priorita už od začiatku rokovaní o mojej budúcnosti. Všetci vieme, že pravdepodobnosť toho je malá, ale vždy to bol môj cieľ. Ak sa nesplní, tak si vyberiem najlepší projekt pre moju bezprostrednú budúcnosť.”

Súvisiace články

Diskusia