logo F1online.skF1online.sk

Norrisa mrzí, že zatienil Piastriho triumf. Uvedomil si tiež, že to mal spraviť inak

Lando Norris a Oscar Piastri
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2024

Prvé víťazstvo Oscara Piastriho malo istú pachuť. Postaral sa o ňu v prvom rade tím, ktorý to strategicky nespravil optimálne. Časť viny si však pripisuje aj Lando Norris, ktorý priznal, že na svoje počínanie nie je príliš pyšný.

Po undercute sa Lando Norris poľahky dostal na prvé miesto. McLaren však predpokladal, že túto pozíciu Oscarovi Piastrimu bez reptania vráti, no také jednoduché to nakoniec nebolo. Pretekový inžinier Will Joseph ho niekoľko kôl prosil, pričom uspel až tesne pred šachovnicovou vlajkou.

Lando Norris mal už pár dní na to, aby si utriedil myšlienky, zamyslel sa nad celými pretekmi a dospel k tomu, že ho to aj trochu mrzí. “Mohli sme to zvládnuť zo strany tímu a aj tej osobnej lepšie? Áno, rozhodne. Teraz by sme neviedli tento rozhovor.”

“Nevadí mi, ak ľudia vonku si o tom budú myslieť svoje a budú rozmýšľať, čo sa stalo, čo som mal spraviť a čo som nemal urobiť. Avšak, nie som veľmi pyšný na to, čo som mohol spraviť, ako som zatienil Oscarovo pretekové víťazstvo, jeho prvé víťazstvo vo Formule 1,” vyčíta si, že si to Piastri nemohol naplno užiť. “Najhoršie som sa cítil kvôli tomu, že po pretekoch sa ani nehovorilo o našom double.”

“Prediskutovali a porozprávali sme sa o tom. Obe strany mohli niektoré veci spraviť o čosi lepšie a trochu inak,” zamyslel sa Norris. “Poučíme sa však z toho a nabudúce to azda spravíme lepšie.”

Lando si skutočne má čo vyčítať. Podľa interného vyšetrovania stajne síce nebol on zodpovedný za zlý štart, ale chyba techniky pri preraďovaní z prvého na druhý prevodový stupeň. Okrem toho však s odstupom času uznal, že prišiel o potenciálne víťazstvo aj druhýkrát. Najrozumnejšie by totiž bolo, keby nevyčkával s vrátením pozície až na úplný koniec pretekov. Celkom sa tým pripravil o šancu vyhrať.

Čo by teraz spravil inak? “Okamžite by som ho pustil. Bola to hlúposť, že som to nespravil, pretože máme povolené pretekať. Mohol som ho pustiť, pokúsiť sa ho predbehnúť a pretekať s ním. Teraz to znie jednoducho, ale vtedy mi to nenapadlo.”

“Je to jednoduchá vec, ktorú som mohol spraviť, no dostal som sa do takého dobrého rytmu… Všetko sa vyvíjalo dobre. Párkrát som sa na to aj tímu pýtal. Vedel som, že keď ma poslali do boxov pred ním, tak ho budem musieť pustiť. Bol som však trochu hlúpy a nepomyslel som na to, že som ho mal pustiť skôr,” kajal sa Norris.

Súvisiace články

Diskusia