logo F1online.skF1online.sk

Čo Norrisa presvedčilo, aby Piastrimu vrátil víťazstvo? (PREPIS VYSIELAČKY)

Lando Norris
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala22. 7. 2024

Z pohľadu Landa Norrisa to v nedeľu bola veľmi veľká obeta. Svojmu kolegovi odovzdal víťazstvo a sedem majstrovských bodov, ktorých strata ho pri súčasnej forme Red Bullu ešte na konci sezóny môžu mrzieť. Dlho preto otáľal a Oscara Piastriho pred seba i napriek naliehaniu stajne nechcel pustiť. Po pretekoch prezradil, čo ho nakoniec presvedčilo.

McLaren to v nedeľu nespravil optimálne. Pred Lewisom Hamiltonom mal dostatočný náskok na to, aby svojich jazdcov poslal do boxov v štandardnom poradí: Najskôr pilota vpredu, potom toho za ním. Zvyšok pretekov by tak zrejme inžinier nemusel Norrisovi prehovárať do duše ako Samuel L. Jackson a Kevin Spacey.

Predbiehalo to však veľmi rozpačito. Keďže Norris zamieril do boxov o dve kolá skôr ako Piastri, po pitstopoch mal už celkom slušný náskok. Austrálčanovi sa ho nedarilo dobehnúť najskôr pre pokyny inžiniera, aby s pneumatikami v úvode stintu narábal veľmi opatrne, a neskôr si skrátka Norris postavil hlavu, že mu nedovolí ani sa priblížiť.

Ako to vyzeralo vo vysielačke Landa Norrisa? Prinášame vám prepis komunikácie medzi pretekovým inžinierom Willom Josephom a Landom Norrisom.

48. kolo
Will Joseph: OK, Lando. Oscar práve zastavil v boxoch, na trať by sa mal vrátiť hneď za tebou. Chceli by sme sa vrátiť k pôvodnému poradiu, keď ti to bude vyhovovať.

49. kolo
Will Joseph: Lando, po tomto kole nám stále zostáva 21 kôl. V tejto chvíli držíš najrýchlejšie kolo pretekov. Staraj sa o pneumatiky.

50. kolo
Will Joseph: Verstappen zastavil v boxoch.

51. kolo
Will Joseph: Lando, kamarát, nie sme spokojní s touto úrovňou šetrenia pneumatík. Zostáva nám 20 kôl.

52. kolo
Will Joseph: OK, Lando, kontrola vysielačky.
Lando Norris: Všetko jasné a zreteľné.
Will Joseph: Dobre, tak potom šetri pneumatiky v štvrtej a jedenástej zákrute, prosím.

53. kolo
Will Joseph: Ďakujem, s touto úrovňou [šetrenia] sme spokojní.

55. kolo
Will Joseph: OK, Lando. Na pozícii za nami je Oscar 3,8 sekundy. Potom Hamilton a Leclerc 12s, Verstappen hneď za ním. Potrebujeme od teba, aby si viac šetril pneumatiky a Oscara chceme pustiť dopredu.
Lando Norris: Tak ste ho mali poslať do boxov ako prvého, no nie?
Will Joseph: Na tom nezáleží.
Lando Norris: Ale záleží. Mne áno.

57. kolo
Will Joseph: Lando, stále si myslíme, že príliš žmýkaš pneumatiky. Zákruty štyri, jedenásť. Zadné pneumatiky na výjazde zo šestky a deviatky. Oscar 3,5s. Viem, že urobíš tú správnu vec.

58. kolo
Will Joseph: Hiroshi (Imai, expert McLarenu na pneumatiky) má obavy o pneumatiky. Otázka pre teba: Keby vyšlo bezpečnostné vozidlo na trať viac ako osem kôl pred koncom, bral by si ho?
Lando Norris: Áno.

59. kolo
Will Joseph: Zákruty štyri a jedenásť. Začne to byť otravné.

61. kolo
Will Joseph: OK, Lando. Zostáva nám desať kôl. Myslíme si, že obe autá využívajú pneumatiky až príliš… Len si spomeň na každý míting v nedeľu ráno.
Lando Norris: Dobre, povedzte mu teda, nech sa dotiahne.

63. kolo
Will Joseph: Lando, nedokáže sa na teba dotiahnuť. Dokázal si svoje — a naozaj na tom nezáleží.
Lando Norris: Je na oveľa rýchlejších pneumatikách. […] Aj tak by som sa pokúsil o undercut. Keby som to spravil, získal by som viac.
Will Joseph: Kamarát, zastavili sme v takomto poradí pre dobro tímu. Každé nedeľné stretnutie, ktoré sme mali… Snažil som sa ťa chrániť. Sľubujem ti, že sa ťa snažím chrániť.

66. kolo
Will Joseph: Lando, päť kôl do konca. Titul nevyhráš sám, ale s tímom. Budeš potrebovať Oscara a budeš potrebovať tím.

67. kolo
Will Joseph: Lando, za nami nie je žiadna hroba. Hamilton 20,3s, potom Leclerc, potom Max. Ak teraz vyjde VSC, tak to bude veľmi trápne. Prosím, urob to teraz.

68. kolo (Norris konečne pustí Piastriho pred seba)
Lando Norris: Dobre, nemusíš nič hovoriť.

Po šachovnicovej vlajke
Lando Norris: Dobrá práca, slušný balík bodov. Gratulujem tímu, bolo to zaslúžené.
Will Joseph: Ako sme povedali dnes ráno. Príležitostí bude ešte veľa.

Z vysielačky sa zdalo, že Norris a viackrát snažil vyargumentovať svojmu tímu, prečo by mal on vyhrať nedeľné preteky a nie jeho tímový kolega. Po pretekoch však vysvetlil, že mal v pláne požičané vrátiť, hoci to pôvodne zamýšľal inak. Nakoniec ho skutočne presvedčil inžinier.

“Ja viem, čo idem spraviť a čo spraviť nejdem. Samozrejme, že sa na to budem pýtať a budem namietať, a to som aj urobil,” vysvetľoval Lando Norris. “Odkladal som si to na posledné kolo a poslednú zákrutu.”

“Potom mi však povedali, že keby odrazu vyšiel na trať safety car a nemohol by som Oscara pustiť pred seba, tak by som tak trochu vyzeral ako idiot. Vtedy som si povedal: OK, to je pravda. Dve kolá pred koncom, alebo tak nejak, som ho pustil pred seba.”

Víťaz pretekov v Miami odmieta tvrdenia, že by si chcel víťazstvo nechať pre seba, ako sme sa mohli domnievať z jeho komunikácie. “Môžete si z toho vyvodiť, čo len chcete, a myslieť si, čo chcete, no ja viem, že som mu šiel vrátiť tú pozíciu, pokiaľ by nezmenili svoj názor. Nezmenili ho, takže je to v pohode.”

Verstappena za pol sezóny môžem dobehnúť

Možno viac ako samotné víťazstvo Lando Norris “oplakával” sedem majstrovských bodov. Zdá sa totiž, že by sa po letnej prestávke mohol reálne dostať do boja o titul a v ňom bude každý bod cenný. Zažili sme to aj v roku 2021.

Takýmto myšlienkam sa nedokázal vyhnúť. “Vždy vám také veci budú behať po rozume, pretože v tomto športe občas musíte byť sebec. Musíte myslieť na seba. To je priorita číslo jedna, myslieť na seba. Som však aj tímový hráč, takže občas sa mi to v hlave bije. Viem, čo sme v minulosti spolu s Oscarom spravili. Veľakrát mi pomohol.”

“Myslím si, že toto je iná situácia. Toto nie je o tom pomôcť jeden druhému. Mňa dostali do tejto pozície a my sme len túto výmenu pozícií šli zvrátiť. Ale chápem to. Viem, že ľudia budú hovoriť, že medzera medzi mnou a Maxom je už dosť veľká, je to 60, 70 alebo nejakých 80 bodov. Ak však Red Bull a Max budú robiť rovnaké chyby ako dnes, a budú v tom pokračovať, my sa budeme naďalej zlepšovať a budeme mať rovnaké víkendy ako tento, tak to dokážeme otočiť,” verí v zisk titulu Norris.

Treba si pripomenúť, že za nami je len trinásť podujatí, čo je len o jedny preteky viac ako polovica. “Stále som optimista. Je to stále veľký cieľ, ale ako pilot môžem zmazať tých 70 bodov za polovicu sezóny. Keď teda začnete uvažovať o siedmich alebo šiestich bodoch, ktoré som rozdal, tak vám to určite prebleskne mysľou. Nebolo to ľahké, ale chápem situáciu, v ktorej som sa ocitol. Bol som si istý, že v poslednom kole by som to spravil.”

Namiesto tohto napínania svalov, keď chcel svetu ukázať, že v poslednej zákrute ako Rubens Barrichello v Rakúsku 2002 prenechá víťazstvo kolegovi, to však aj Lando Norris mohol spraviť oveľa rozumnejšie.

Ak chcel vyhrať, nemal strácať čas a Oscarovi Piastrimu mal okamžite vrátiť pozíciu. Následne by bolo všetko v súlade s kostolným poriadkom a mohol sa pokúsiť svojho kolegu poraziť v priamom súboji. V poslednom stinte mal rýchlostnú výhodu, čo jasne demonštroval, takže nejaká nádej by tam bola. Malá, ale aspoň nejaká.

Súvisiace články

Diskusia