logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo odchádzal z Budapešti nahnevaný. Stratégia mu zničila preteky

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala22. 7. 2024

Z Hungaroringu len málokto odchádzal skutočne spokojný, ak vôbec niekto. Jedným z jazdcov, ktorí museli predýchavať sklamanie najdlhšie, je Daniel Ricciardo. Austrálčanovi pokazila nedeľu stratégia, ktorá má podľa neho potenciál stať sa najhoršou za celé jeho účinkovanie vo Formule 1.

Ricciardo pred víkendom aspoň v štyroch rôznych rozhovoroch vykladal, že nasledujúce dva preteky môžu byť najdôležitejšie v jeho kariére. Od nich má totiž do veľkej miery závisieť, akú dostane zmluvu na nasledujúci rok. Stále je v hre aj scenár, že sa vráti do Red Bullu. Namiesto toho, aby však pri potenciálnych rokovaniach mohol ukázať čerstvé výsledky a prípadne sa pochváliť aj skalpom Sergia Péreza, však nemá v rukách vôbec nič.

Môže za to absolútne nepochopiteľná stratégia boxového múrika. Už keď po siedmich kolách reagoval na zastávky Alexa Albona a Kevina Magnussena, tak bolo jasné, že je zle. Spomínaná dvojica totiž pred pitstopom jazdila pred Ricciardom na mäkkej zmesi. Austrálčan tak zastávkou nemal absolútne čo získať. Bolo jasné, že ak zastaví, tak bude za nimi, pretože nie overcut, ale undercut bol na Hungaroringu výhodný.

“Myslel som si presne to isté,” uznal Daniel Ricciardo po poznámke reportéra, že ani on po jeho prvom pitstope nečakal nič dobré. “Niekedy ani nechcete zabočiť do boxov. Príde príkaz, no viete, že toto nie je tá správna vec. Pokyn však príde neskoro a už nemáte čas to nejako spochybňovať, pretože ak premeškáte to ideálne kolo, tak to bude ešte horšie.”

“Avšak, akonáhle som zabočil do boxov, vedel som… Autá na softoch zastavili, my sme boli na mediumkách. Mali sme využiť čistý vzduch, našu rýchlosť, no vrátili sme sa na trať do premávky. V DRS vláčiku sme všetci boli na rovnakých gumách. Bolo to jedno z najhorších strategických rozhodnutí, aké som za tých 250 pretekov zažil. Boli to dlhé a frustrujúce preteky. Dusil som v sebe veľa hnevu,” priznal pilot Racing Bulls.

Ricciarda mrzí aj fakt, že prvý výstrel z dvoch si minul zbytočne. Júki Cunoda na druhej strane ukázal, že body dnes rozhodne bolo možné získať. Austrálčan však len krútil volantom za pomalšími autami, pretože v DRS vlaku a na Hungaroringu sa viac toho robiť nedá.

“To je presne tá vec. Veľmi skoro sme sa vyradili z pretekov. Potom sme mali bojovať s autom, ktoré je o sekundu na kolo rýchlejšie a s novými pneumatikami,” pripomenul zrejme mikrosúboj s Lancom Strollom, ktorý s Ricciardom spravil krátky proces. “Čo chcete, aby som s tým spravil?”

“Tak sme si to skomplikovali, aj keď sme mali rýchlosť a mohli sme skrátka zostať vonku na čistom vzduchu, zachovať pokoj a robiť to, čo sme robili celý víkend. Dnes sme tie preteky odjazdili, ale v podstate sme nepretekali, ak viete, čo tým myslím. Len sme tam tak krúžili,” zastonal rodák z Perthu.

Súvisiace články

Diskusia