logo F1online.skF1online.sk

Norris: Vzdať sa víťazstva bolí

Oscar Piastri pred Landom Norrisom
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubala21. 7. 2024

Keby sa v tejto sezóne udeľoval majstrovský titul za zahadzovanie šancí na víťazstvo, Lando Norris by bol najhorúcejším kandidátom na jeho zisk — ak by aj toto nezahodil. V Maďarsku môže mať ťažké srdce na svoj tím, ktorý mu prikázal vrátiť triumf Oscarovi Piastrimu, ale predchádzal tomu ďalší pokazený štart, ktorý má byť skutočnou príčinou Britovej nespokojnosti.

Od Veľkej ceny Kanady Lando Norris v úzkej spolupráci s McLarenom zahadzuje jednu príležitosť za druhou. V Montreale nezamieril do boxov počas výjazdu bezpečnostného vozidla, v Španielsku pokazil štart, v rakúskom šprinte nedomyslel útok na Maxa Verstappena, a hoci nedeľná kolízia nebola jeho vinou, aj tu o víťazstvo prišiel. V Silverstone pokazil štart a s tímom prijal nesprávne strategické rozhodnutie.

V Maďarsku tiež “úradoval” na prvých metroch pretekov. Norris sa pred VC Španielska chválil, že tento rok má dobré štarty. Teraz už definitívne bude musieť toto tvrdenie upraviť.

Čo sa stalo tentoraz? “Nie som si istý, budem sa na to musieť pozrieť. Zle mi preradilo na druhý stupeň,” vysvetľoval stratu v prvých stovkách metrov Lando Norris. “Môj prvý odpich bol v poriadku, aj reakcie. Keď som zaradil na druhý stupeň, tak som pocítil obrovský výpadok výkonu. Budem sa musieť na to pozrieť.”

Pokazený štart alebo nie, taký Michael Schumacher alebo Sebastian Vettel by vo svojich najlepších časoch takto darované víťazstvo nikomu nevrátili. Aj Lando Norris sa snažil odolávať nátlaku inžiniera, byť podobne chladnokrvný a sebecký, ale nakoniec vyslyšal úpenlivé prosby Willa Josepha.

Vzdať sa druhého triumfu v kariére ho bolelo, ale uvedomuje si, že v prvom rade si hodil poleno pod nohy sám. “Bolo to ťažké. Keď vediete preteky, tak vzdať sa toho by bolo náročné pre každého.”

Norris sa ani počas pretekov nedostal na prvé miesto sám. Profitoval len z toho, že stratégovia chceli pokrývať súperov. “Dostali ma do tej pozície. Mal som zastaviť ako prvý a dali mi šancu, aby som sa ujal vedenia v pretekoch. Dosť ľahko som sa vzdialil a robil som si svoje, no dali mi na to príležitosť.”

“Myslím si, že vrátiť pozíciu bolo fér. Nechcem sa vykresliť ako neférový chlapík. Oscar mi na mnohých pretekoch v minulosti pomohol. Odjazdil lepšie preteky ako ja. Viac sa mu vydaril štart, môj bol nanič. Zaslúžil si to, bola to správna vec,” presviedčal sa o správnosti svojho rozhodnutia pilot McLarenu, no určite to nebolo jednoduché. “Bolí to, keď sa musíte vzdať víťazstva a odovzdať ho niekomu. Viem však, že som v tej pozícii vôbec nemal byť.”

V McLarene si však čoskoro budú musieť pohovoriť, či chcú získať Pohár jazdcov, alebo sa budú oberať navzájom. Dnes Verstappenovi darovali ďalšie body. Spolu ich je toľko, že takému Pérezovi sa už o nich azda ani nesníva. “Z pohľadu jazdeckého šampionátu vám pomôže každý bod. Viem, že v šampionáte som strašne ďaleko za Maxom. Chápem to. Nikto mi to nemusí pripomínať. Dnes sme sa však vzdali siedmich bodov. Nie kvôli tej výmene pozícií, ale kvôli nepodarenému štartu. Ďalšiemu. Na ňom som si dnes prehral preteky.”

“Bolo to ťažké, no nechcem nijako zatieniť fakt, že sme získali tímové double. To je neuveriteľný úspech nás všetkých. Je to prvé double od Monzy. Myslím si však, že je prvé, ktoré sme získali vlastnými silami. Celý víkend sme boli rýchli. V kvalifikácii sme obsadili prvé dve priečky, aj dnes sme skončili na prvých dvoch pozíciách. Mám z toho dobrý pocit, aj kvôli tímu som z toho veľmi šťastný,” dodáva Norris. “Teší ma, na akej ceste sme sa ocitli a aké robíme pokroky. Keby sme k tomu nabudúce niečo pridali, bolo by to pekné.”

Súvisiace články

Diskusia