logo F1online.skF1online.sk

“Markova klauzula” je minulosťou. Red Bull zavrel Verstappenovi dvere do Mercedesu

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 7. 2024

Zdá sa, že špekuláciám o potenciálom prestupe Maxa Verstappena do Mercedesu odzvonilo. Výstupnú klauzulu, ktorá by mu niečo také umožňovala, už totiž nebude možné využiť. Helmut Marko sa zaviazal, že v tíme zostane minimálne ďalšie dva roky.

Max Verstappen síce má zmluvu až do konca sezóny 2028, ale bez väčších problémov sa z tejto povinnosti vedel vyvliecť. Helmut Marko totiž cez zimu “ozdobil” kontrakt Maxa Verstappena o klauzulu, ktorá mu dovoľovala odísť z tímu, ak v ňom on sám bude chýbať. Ako jeden z konateľov Red Bullu Racing mal túto právomoc aj bez toho, aby o tom vedel druhý konateľ, ktorým je Christian Horner.

Helmut Marko aj v niekoľkých rozhovoroch vyhlásil, že Maxovi Verstappenovi nebude stáť v ceste. V zákulisí mal holandský pretekár dostať prísľub, že ak bude chcieť odísť, jeho večný spojenec spraví, čo bude treba: Zo stajne odíde a tým de facto otvorí dvere aj trojnásobnému majstrovi sveta.

Práve na tento fakt sa Toto Wolff v posledných týždňoch spoliehal a tak horlivo dvoril Maxovi Verstappenovi. Naznačoval dokonca, že do Mercedesu by mohol prísť aj Helmut Marko, ktorý by nemusel ľutovať, že zostane celkom bez práce. To všetko je však minulosťou.

Podľa portálu motorsport.com Helmut Marko de facto anuloval túto klauzulu podpisom novej zmluvy. V nej garantuje, že v tíme zotrvá aspoň do konca sezóny 2026, keď mu má vypršať jeho kontrakt. Okrem toho sa mala v tíme zrodiť dohoda na tom, že Max Verstappen neodíde, ani keby Helmut Marko prestal pôsobiť na pozícii športového poradcu napríklad v dôsledku zdravotných problémov.

Všetky tieto kroky sú pomerne jasným dôkazom toho, že Red Bull o zotrvaní holandského pretekára nebol skalopevne presvedčený. Dnes už môže byť.

Má však Verstappen aj iné možnosti? Okrem “Markovej klauzuly” má jeho kontrakt obsahovať aj iné (minimálne dve) výstupné výkonnostné doložky, no tie už nie je možné aktivovať. Red Bull totiž obe takmer určite splní: Počas letnej prestávky bude na čele jazdeckého aj konštruktérskeho šampionátu.

Samozrejme, zmluvy sú na to, aby sa porušovali. Aj tak sa nedá stopercentne vylúčiť, že Verstappen z tímu neodíde, no v tom prípade to niekto bude musieť zaplatiť. Porušenie kontraktu môže v prípade takého prominentného jazdca vyjsť veľmi draho a nezdá sa, že by Mercedes bol pripravený ho vykúpiť, keď mu na dvere klope Antonelli.

Toto Wolff tak bude môcť opäť pokojne spávať. Zostáva mu len vyriešiť otázku, či v nasledujúcej sezóne nasadí Andreu Kimiho Antonelliho, alebo pozve do Brackley Carlosa Sainza.

Súvisiace články

Diskusia