logo F1online.skF1online.sk

Norris si s Piastrim premyslí taktiku na štart. Verstappena vyzval, nech nerobí „Bottasa“

Lando Norris a Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 7. 2024

McLaren začal druhú polovicu sezóny tým najlepším možným spôsobom. Keď chce vyzvať Red Bull aspoň v boji o Pohár konštruktérov, presne takéto dni potrebuje. Prvé a druhé miesto na štarte, Verstappen tretí, trápiaci sa Pérez šestnásty. V nedeľu už McLaren nesmie zaváhať, potrebuje zhrabnúť body a dotiahnuť sa na Red Bull.

Prvé a druhé miesto v kvalifikácii je potvrdením formy McLarenu aj vyrovnanosti jazdeckej dvojice tohto tímu. Red Bull sa na niečo také nemôže spoľahnúť, ale teraz je dôležité, aby stratégovia na boxovom múre a piloti na trati nezaváhali. McLaren v Maďarsku nutne potrebuje doručiť výsledok.

„Bolo to dobré kolo, najmä s jednou sadou pneumatík – ostatní mali dve. Rozhodne som teda bol pod väčším tlakom, ale o to sladšie to chutí. Vybojovať pole position je vždy pekný pocit, prvé a druhé miesto je ešte krajší, takže to bol pre nás dobrý deň,“ povedal Norris po skončení kvalifikácie.

Štart je v Maďarsku vždy extrémne dôležitý, keďže na tejto trati sa veľmi ťažko predbieha a po zhasnutí červených svetiel sa tu zvyknú diať veľké veci. Videli sme to aj v roku 2021, keď Valtteri Bottas vyradil z pretekov Norrisa, Péreza a ťažko poškodil monopost Maxa Verstappena. McLaren bude pre úspech potrebovať, aby do druhého kola vchádzal na prvom a druhom mieste.

„Max, naberieš ma zozadu? Nebolo by pekné, keby si to dal na Bottasa,“ povedal s úsmevom Norris pilotovi Red Bullu na tlačovke. „Ale úprimne, ako vždy sa o tom s Oscarom porozprávame. Vždy sme jazdili čisto, rešpektovali sa a pomohli si, keď sme to potrebovali, takže v tomto smere nemám obavy.“

Lando má s McLarenom všetky dôvody na optimizmus. Vyzerá to, akoby si to tím mohol pokaziť len sám. V Maďarsku sa ťažko predbieha, Norris má po svojom boku na štarte tímového kolegu a v pretekovom tempe bol McLaren veľmi mocný. Otáznikom zostáva stratégia, keďže táto trať ponúka množstvo príležitostí na undercut.

„Už nejaký čas cítime sebadôveru, keďže sme boli silní v kvalifikáciách aj pretekoch. Aj zlý deň znamenal tretie alebo štvrté miesto, dobrý deň však priniesol šancu na víťazstvo. Rozhodne teda máme obaja ďalšiu skvelú príležitosť a tím má veľkú šancu na dobré body. Presne to bude v nedeľu náš cieľ,“ povedal Norris.

„Red Bull je však rovnako sebavedomý. Nemôžete však povedať, že sme rýchlejší, keď sme na pole position o štyri stotiny sekundy. Pérez mal v piatkovom tréningu najlepšie pretekové tempo a Max bol druhý najrýchlejší, takže nás v nedeľu čaká veľká výzva,“ skonštatoval Norris.

Súvisiace články

Diskusia