logo F1online.sk

Potvrdilo sa, že robíme pokroky, hovorí spokojný Binotto

Charles Leclerc pred Sebastianom Vettelom
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala15. 11. 2020

Mattia Binotto azda aj ľutuje, že nevycestoval do Istanbulu na Veľkú cenu Turecka. Jeho chlapci totižto získali pódium a k nemu aj poriadny bodový balík; v tejto sezóne doposiaľ najväčší. Na nálade to ale šéfovi Maranella neuberá, z toho, že Ferrari robí pokroky, sa raduje v továrni.

Talianska stajňa bola po sobote trochu sklesnutá. V tréningoch bola jednou z tých lepších, no v kvalifikácii to nedokázala potvrdiť. Obaja jej jazdci vypadli už v druhej časti kvalifikácie.

Následne ich potešil fakt, že oba McLareny dostali tresty, a Vettel s Leclercom odrazu poskočili na jedenáste a dvanáste miesto na štarte. Štart bol však len zlomkom z toho, čo dnes bolo treba zvládnuť. Kľúčová bola práca s pneumatikami.

Tú Ferrari zvládlo vďaka práci v továrni. “V Maranelle sme v noci veľmi tvrdo pracovali na tom, aby sme zistili, prečo sa nám včera nepodarilo pneumatiky prinútiť fungovať,” hovorí Mattia Binotto. “Toto kolektívne úsilie sa vyplatilo, čo sme dnes mohli vidieť na gumách do dažďa a aj na intermediálkach.”

“Celkovo sme ako tím odviedli dobrú prácu, predovšetkým po stránke stratégie. V správny čas sme spravili odvážne rozhodnutia. Za zmienku stojí aj fakt, že sme mohli skončiť aj lepšie, a to s oboma autami na pódiu,” poznamenáva švajčiarsky inžinier.

Ferrari môže určite zapracovať na zastávkach v boxoch. Nebyť trojsekundového zdržania Sebastiana Vettela a Nemec sa mohol na Péreza dotiahnuť oveľa skôr. Spolu s Leclercom mali vynikajúce tempo. V 50. kole mal Pérez pred Leclercom sedemsekundový a pred Vettelom štrnásťsekundový náskok, no v predposlednom kole to boli už len dve, resp. štyri sekundy. Pérez v tom čase už nebol veľkým súperom, hlásil silné vibrácie. Dvojité pódium by bolo skvelým výsledkom, no vo Ferrari sa stále opakujú tie isté chyby.

Leclerc ich tak veľa nerobí, no o to viac ho zabolela tá dnešná. Binotto hneď po pretekoch upokojoval mladíka z Monaka, ktorý sa vo vysielačke bičoval, a pochválil ho za dnešný výkon. “Po veľkú časť týchto pretekov bol Charles veľmi rýchly. Nebyť toho štartu a pošmyknutia sa v poslednom kole, mohol skončiť na druhom mieste. Aj napriek tomu mal ale skvelé preteky.”

Trochu škoda je možno to, že sa vo vysielačke vôbec neprihovoril Sebastianovi Vettelovi, ktorý získal pódium. V Binottovom popretekovom hodnotení však Nemcovo meno už nechýbalo. “Teší nás, že sa Sebastian konečne dostal do prvej trojky. Odjazdil veľmi dobré preteky, mal hlavne fantastický štart.”

“Tu v Istanbule sme potvrdili, že od Monzy robíme stále pokroky. Chceme pokračovať v tom, čo robíme, aj po zvyšné tri preteky tohto roka v Bahrajne a Abú Zabí,” dodal.