logo F1online.skF1online.sk

Magnussen sa nevzdáva sna o F1: Rokujem s ďalšími tímami

Kevin Magnussen
© X/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2024

Kevin Magnussen sa stal dôležitým pilierom krátkej histórie tímu Haas. Aj keď si (zatiaľ) nesplnil sen o pódiovom umiestnení s americkou stajňou, stále má veľmi pevné miesto v panteóne najmenšieho tímu. V Haase sa napriek tomu rozhodli, že chcú zmenu a v budúcej sezóne s dánskym pretekárom nepočítajú.

Kevin zapísal svoje prvé a zatiaľ jediné pódium na úplne prvých pretekoch. Veľká cena Austrálie v roku 2014 bola v mnohom špecifická a na pódium vtedy vystúpil aj dánsky nováčik. Zdalo sa, že ho čaká veľká budúcnosť, ale Magnussen nakoniec za celé tie roky nedostal šancu v jednom z top tímov.

Napriek tomu je 175 veľkých cien, jedno pódium a pole position – pravdepodobne najkrajší okamih v dejinách Haasu – bilanciou, o ktorej môže väčšina mladých pretekárov len snívať. Podobne ako v rokoch 2014 a 2020 všetko nasvedčuje tomu, že kariéra dánskeho pretekára vo Formule 1 sa chýli ku koncu. Haas s ním v budúcej sezóne nepočíta a jeho nástupcom sa pravdepodobne stane Esteban Ocon.

Podľa zasvätených je tento ročník labuťou piesňou Kevina Magnussena, ale ten dal novinárom v Maďarsku jasne najavo, že sa svojho sna o Formule 1 nemieni vzdať. „Áno, diskusie rozhodne pokračujú,“ odpovedal bez zaváhania na otázku, či je v kontakte s ďalšími tímami.

„Dúfam, že zostanem vo Formule 1. Povedal by som, že k dispozícii je pár zaujímavých sedačiek a v súčasnosti je zaujímavý každý tím. Ktokoľvek sa pri pohľade z vonku môže zaradiť v budúcom roku medzi piatich najlepších. Pole je nesmierne vyrovnané a stále sú k dispozícii zaujímavé príležitosti. Haas je momentálne v dobrej pozícii, ale v budúcom roku sa môže všetko zmeniť. Nikdy neviete, možno iný tím bude konkurencieschopnejší,“ povedal Magnussen.

Ten sa vraj novinku dozvedel začiatkom tohto týždňa prostredníctvom telefonátu. Pravdepodobne nebol príliš prekvapený, keďže sa o tom pošuškáva už nejaký čas. Je mu však ľúto, že musí odísť? Haas v tejto sezóne prekonal vlastné očakávania a Nico Hülkenberg vybojoval v Rakúsku a Silverstone šieste miesto.

„Áno aj nie,“ odpovedal Magnussen. „Keby som pokračoval v Haase, bolo by super sledovať ovocie práce, ktorú sme zasadili v poslednom čase. Bolo by to určite zaujímavé, ale zaujímavé sú aj ďalšie projekty vo Formule 1, kde pre mňa majú voľné miesto.“

„Carlos Sainz to stále trochu zdržiava, ale skôr či neskôr sa veci dajú do pohybu. V súčasnosti teda urobím najlepšie, keď sa sústredím na pretekanie a dostanem sa do boja o voľné miesta. Dieliky skladačky do seba nakoniec zapadnú,“ dodal Kevin.

Ten sa už v podobnej situácii ocitol niekoľkokrát. Na konci sezóny 2014 ho McLaren degradoval do pozície rezervného pilota a angažoval Fernanda Alonsa, v roku 2020 sa s ním a jeho tímovým kolegom Romainom Grosjeanom rozlúčil Haas. Magnussen si to vtedy namieril do amerických vytrvalostných pretekov a aj dnes hovorí, že keď nenájde pretekársku sedačku vo Formule 1, kariéru rozhodne neukončí.

„Na koniec kariéry to v dohľadnej dobe nevidím,“ povedal dánsky pretekár. „Formula 1 je kráľovná motoršportu, ale vždy som zastával názor, že pôsobenie v ďalších sériách je tiež úžasné. Ak máte šancu na F1, musíte sa jej chopiť. Je prirodzené, že každý jazdec sa snaží o udržanie v tejto kategórii.“

Súvisiace články

Diskusia