logo F1online.skF1online.sk

Haas podľa Uralkali nesplnil rozhodnutie súdu

Nikita Mazepin
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 7. 2024

Súboj medzi tímom Haas a jeho bývalým titulným sponzorom pokračuje aj po skončení konania na švajčiarskom arbitrážnom súde, ktorý rozhodol čiastočne v prospech ruskej spoločnosti. Aj keď sudcovia nedali úplne za pravdu Uralkali, nariadili americkej stajni, aby vyplatila bývalému partnerovi nemalú sumu a dodala mu monopost F1. Ruská spoločnosť však hlási, že napriek uplynutiu lehoty si tím nesplnil povinnosti.

Haas nevyplatil Uralkali súdom stanovenú sumu a nedodal mu monopost, čím nedodržal nariadenie arbitrážneho súdu, tvrdí ruská spoločnosť. Americký tím si nesplnil záväzky riadne a včas a otázku portálu Motorsport.com na okolností celého prípadu nekomentoval.

Uralkali sa v tejto situácii vyžíva a spoločnosť okamžite vydala stanovisko, podľa ktorého tím mešká s plnením záväzkov. Je to pokračovanie prestrelky, ktorá začala už pred rokmi – strany sa dokonca hádali aj počas ich vzájomnej spolupráce.

Uralkali žiadalo od Haasu vrátenie trinástich miliónov dolárov. Súd však neuznal tvrdenie spoločnosti, že stajňa nemala právo na rozviazanie spolupráce vo svetle ruskej invázie do Ukrajiny. Rozhodol však, že Haas si môže ponechať len pomernú časť z prostriedkov, ktoré Uralkali vyplatilo za rok 2022. Médiá predpokladajú, že Haas má vrátiť ruskej spoločnosti deväť miliónov dolárov z požadovaných trinástich. Tím si okrem toho podľa súdu musí splniť povinnosť podľa sponzorskej zmluvy a dodať Rusom monopost F1 z roku 2021.

Podľa utorkového vyhlásenia spoločnosti Uralkali uplynula súdom stanovená lehota na splnenie záväzkov, ale napriek tomu nepodnikol Haas žiadne kroky – nevyplatil peniaze a nedodal monopost. „Bohužiaľ, peniaze nám nevyplatili a monopost nedodali v požadovanom termíne,“ cituje stanovisko ruskej spoločnosti portál Motorsport.com.

„Uralkali zaslalo začiatkom júla Haasu list, v ktorom načrtlo možnosti dodania pretekárskeho monopostu, ale ten zostal bez odpovede. Úroky z omeškania priznanej sumy medzitým narastajú,“ dodáva Uralkali.

Zástupca spoločnosti okrem toho povedal: „Neuskutočnenie požadovaných prevodov je hrubým porušením rozhodnutia súdu, ktorého autoritu uznali obe strany. Výraz ‚nešportové správanie‘ tým dostal úplne nový zmysel. Uralkali využije všetky zákonné prostriedky, aby zariadilo výkon rozhodnutia. Nech si všetci súčasní a potenciálni sponzori Haasu uvedomia, aké zaobchádzanie ich môže čakať,“ vyhlásilo Uralkali nekompromisne.

Zástupcovia Haasu celú záležitosť nekomentovali.

Súvisiace články

Diskusia