logo F1online.skF1online.sk

Wolff: Marka zasiahlo, že Red Bull stratil svoju identitu

Helmut Marko
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala17. 7. 2024

Všetko sa vyvíja a platí to aj o situácii v majstrovskom Red Bulle. Z tímu už oficiálne odišiel Adrian Newey a v Mercedese veria, že sa k nemu pripoja aj Verstappenovci. Toto Wolff si pripravuje pôdu na ich príchod a ubezpečuje, že spolu majú dobré vzťahy. Na druhej strane v Red Bulle vraj príliš spokojní nie sú.

Novinárom sa v Rakúsku podarilo dotlačiť Maxa Verstappena k tomu, aby na otázku, či bude v Red Bulle pretekať aj v nasledujúcej sezóne, odpovedal jednoznačným “áno” alebo “nie”. Toto Wolff nad tým len mávol rukou. “Nemohol povedať nič iné, nie je tak? V podstate ho prinútili k tej odpovedi.”

V Brackley tak naďalej odkladajú jazdeckú otázku a stále čakajú na finálne rozhodnutie Maxa Verstappena. Christian Horner medzitým sarkasticky odkázal, že ak Wolff chce mať v tíme Verstappena, tak môže: “Jos bude zrejme voľný.”

Toto Wolff, samozrejme, nemá záujem o Josa Verstappena, no ak chce mať v tíme jeho syna, musí vychádzať s oboma. To očividne nebude problém vzhľadom na to, že Jos chodí do motorhomu Mercedesu ako na klavír.

“Mojou úlohou je zabezpečiť, že tento tím bude rýchly a funkčný. Samozrejme, to zahŕňa aj jazdca v kokpite,” vyhlásil Toto Wolff pre Kleine Zeitung a ubezpečil, že staré rany zo Silverstonu 2021 sa už zahojili. “S Josom sme na rovnakej vlnovej dĺžke, vždy sme mali dobrý vzťah.”

Nuž a v jednom “balíku” by čisto teoreticky mohol do Mercedesu prísť aj športový poradca Helmut Marko, bez ktorého pomoci sa Verstappen z Milton Keynes nedostane. On bude totiž kľúčový hráč v tom zmysle, že sa musí postarať o aktiváciu klauzuly v Holanďanovej zmluve tým, že z tímu odíde.

Pred pár rokmi by ho takýto krok musel veľmi bolieť, ale po smrti Dietricha Mateschitza sa celkom zmenila atmosféra v Red Bulle. “Vidím na ňom, že ho to zasiahlo. Ich tím už nemá identitu, ktorú zvykol mať,” zamyslel sa nad tým, čo môže trápiť Helmuta Marka.

Aj v tomto prípade uisťuje: “V posledných rokoch s Helmutom v súkromí vychádzam dobre, no bavíme sa presne rovnako veľa ako predtým.”

Kým bol na čele Dietrich Mateschitz, bolo nad slnko jasnejšie, kto v Red Bulle rozhoduje. Následne sa však značka začala trieštiť a od štartu sezóny sa hovorí o mocenskom boji. “Na začiatku som si myslel, že Mintlaffa nasadili, pretože v spoločnosti bude môcť vládnuť takpovediac železnou rukou.”

“Rozhodnutia sa však u nich prijímajú niekde inde. Vidím to tak, že už túto kauzu s Hornerom chceli vyriešiť tak, ako by azda mala byť vyriešená, no to sa nestalo,” uzavrel.

Súvisiace články

Diskusia