logo F1online.skF1online.sk

Alex, nikdy, naozaj nikdy, sa nebudeš sťažovať na to, čo sa ti stalo

Alex Zanardi
© @lxznr/Twitter
Redakcia F1online
Redakcia F1online16. 7. 2024

Alex Zanardi patrí k najkrajším a zároveň najsmutnejším príkladom bojovnosti a odhodlania nielen v automobilovom športe. Bohužiaľ, po ťažkej nehode v roku 2001, keď prišiel o obe nohy, prežil v roku 2020 ďalšiu a ešte omnoho závažnejšiu. Po ťažkej havárii na bicykli sme Alexa už nevideli na verejnosti. Prihovára sa nám len prostredníctvom svojich starých rozhovorov a jedným z posledných bol aj jeden pre knihu Moja najväčšia prehra redaktora Willa Buxtona.

Celý život talianskeho pretekára je plný veľkých príbehov a inšpirácie. V roku 2001 prišiel pri desivej nehode o obe nohy a takmer aj o život. Niekto by povedal, že po dvoch tituloch v americkej sérii CART a 44 veľkých cenách vo Formule 1 to bude koniec Zanardiho kariéry. V skutočnosti to však bol len začiatok ešte krajšieho príbehu, ktorý však, bohužiaľ, (zatiaľ) nemá šťastný koniec. Po ďalšej ťažkej nehode, tentokrát na bicykli, sme ho už na verejnosti nevideli a nevieme presne, ako vyzerá jeho prognóza do ďalších rokov.

Alex bol ideálnym respondentom pre knihu Willa Buxtona, ktorá vďaka vydavateľstvu MAMAŠ teraz vychádza aj v slovenskom preklade. Moja najväčšia prehra hovorí o najťažších chvíľach v životoch pretekárskych hviezd, takže neprekvapí, že sa medzi nimi objavil aj Zanardi.

MAMAŠ

Ten vyrozprával dojímavý príbeh z istého talianskeho rehabilitačného centra, kde sa zotavoval po nehode. Aj keď prišiel o obe nohy a jeho život sa obrátil o 180 stupňov, po tomto zážitku sa podľa vlastných slov nikdy nesťažoval na to, čo sa mu stalo.

„Spomínam si na jeden deň mojej rekonvalescencie po nehode, keď som v rehabilitačnom centre natrafil na chlapíka, ktorý prišiel a ponúkol mi kávu. Rozprával o bežných témach ako Ferrari alebo automobilové preteky. Keď stretnete Zanardiho, rozprávate sa o motošporte,“ povedal Alex v knihe Moja najväčšia prehra.

„O pár hodín neskôr som ho videl, ako drží v náruči dievčatko bez nôh. Pozeral sa von oknom a plakal. Chcel som ho utešiť, ale on povedal: ‚Nie, Alex, plačem preto, lebo som veľmi, veľmi šťastný,‘ a dodal: ‚Vieš, moje dieťa sa narodilo bez nôh, a keď som sem prišiel prvý raz, ortopedickí technici mi povedali, že budem musieť čakať, že protézy jej dajú až v štyroch rokoch, pretože nemá význam nejaké vyrobiť, ak nedokáže udržať rovnováhu a stáť‘,“ spomína Zanardi na deň, ktorý mu zmenil život.

Z tohto pána sa podľa Alexových slov stal najšťastnejší človek na svete, aj keď sa mu narodilo dieťa bez nôh. Muž pokračoval: „Nuž, a dnes je ten deň, keď dostala nohy. Keď nastala tá chvíľa a mala sa postaviť, technik sa na mňa pozrel a povedal: ,Kde má topánky? Aby mohla stáť na protézach, potrebujem pre ňu topánky.‘ Musel som utekať do obchodu, ale nevyznám sa v tejto dedine, takmer som sa stratil a zachvátila ma panika. Nakoniec som však obchod našiel, kúpil som svojmu dievčatku prvé topánky a musím ti povedať, že som najšťastnejší človek na svete.“

V živote máme častokrát veľké šťastie, aj keď si to možno neuvedomujeme. Sám Zanardi hovorí, že ten deň mu zmenil život a postoj k životu. „Tento pán ma dojal. O desať minút neskôr som sa ocitol pred zrkadlom, pozrel som sa na seba a povedal som si: „Alex, nikdy, naozaj nikdy, sa nebudeš sťažovať na to, čo sa ti stalo, pretože čo ti chýba? Nič. V banke máš peniaze, takže pre teba nebude problém uživiť rodinu a môžeš si robiť, čo chceš. Len musíš nájsť smer, ktorým sa chceš vybrať vo svojom živote. Áno, niečo bude treba trochu doladiť, aby si si zvykol na tento nový život, ale potom ťa čaká množstvo príležitostí a musíš len zaistiť, že sa rozhodneš správne.“ Myslím si, že odvtedy sa mi to darí,“ povedal bývalý taliansky pretekár.

Predchádzajúca fotkaAktuálna fotkaNasledujúca fotka
1/4

Bohužiaľ, momentálne máme o jeho zdravotnom stave a živote len kusé informácie. V rekonvalescencii pokračuje doma a podobne ako v prípade Michaela Schumachera nevieme, ako vyzerá jeho prognóza.

Rozprávanie jeho fascinujúceho príbehu a najťažších chvíľ ďalších hviezd sveta motoristických pretekov si môžete prečítať v knihe Willa Buxtona, ktorá je dostupná aj v slovenčine v každom dobrom kníhkupectve vrátane eshopu martinus.sk.

Súvisiace články

Diskusia