logo F1online.skF1online.sk

Marko: Pérezovi by sa toto nemalo stať vo výjazdovom kole

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala15. 7. 2024

Očakávania od Sergia Péreza sú čoraz nižšie. Kedysi sa formulová verejnosť nádejala, že by Mexičan mohol byť zdatným súperom pre Maxa Verstappena, dnes všetci pozorne sledujú, či vôbec skončí v najlepšej desiatke. V Silverstone si zas celý víkend pokazil v kvalifikácii po chybe, ktorá by sa mu “nemala stávať”.

Na pilotov Red Bullu by mali byť kladené vysoké nároky. V monoposte, ktorý pomerne jasne vedie konštruktérsky šampionát, by mal každý útočiť na pódiá. Sergio Pérez často neútočí ani na prvú desiatku, no v Milton Keynes sa z toho príliš nestrieľa. Keby sa strieľalo, Pérez by už na vlastnej koži zažil, ako sa pred ním mohli cítiť Pierre Gasly a Alex Albon.

Vo Veľkej Británii opäť chýbal v najlepšej desiatke, čo znamená, že z posledných šiestich súťažných víkendov si odniesol len pätnásť bodov. Do istej miery by mu Red Bull mohol prepáčiť posledné vystúpenie a prižmúriť oko nad nehodou v kvalifikácii, keby v nej došlo uprostred ostrého pokusu. V zákrute Copse však vyšiel mimo trať a zahrabal sa do štrku už vo svojom výjazdovom kole.

“V kvalifikácii to bola so Sergiom Pérezom katastrofa. Podmienky boli náročné, ale nemalo by sa mu stať, že stratí kontrolu nad autom vo výjazdovom kole, pretože má množstvo skúseností,” napísal Helmut Marko vo svojom stĺpčeku pre Speedweek. “Už mal po pretekoch, pretože keď štartujete z devätnásteho miesta, tak toho veľa nezmôžete. Toto je na jeho tričku. V pretekoch nemal ideálnu stratégiu, ale jedna vec vedie k tej druhej…”

Keby sa písala sezóna 2023, červení býci by sa nemuseli báť toho, že by im konštruktérsky titul mohol ujsť. V tejto sezóne to však už Max Verstappen sám nezvládne ako pred rokom. Majster sveta z roku 2009 si preto myslí, že už tento víkend na Hungaroringu môže byť rozhodujúci.

Podľa Jensona Buttona bude toto jedným z kritérií, ktoré rozhodnú o jeho budúcnosti potenciálne už po VC Maďarska.

“Myslím si, že ak na nasledujúcich pretekoch neboduje, tak čoskoro ho budú musieť vyhodiť z auta a posadiť doň niekoho iného,” vyhlásil Jenson Button, bývalý tímový kolega Sergia Péreza zo sezóny 2013. “Je to tvrdé a viem, že pre jazdca to nie je dobrý pocit. Je to hrozný pocit, ale pre nich je šampionát dôležitý.”

Pierre Gasly sa čiastočne vie vžiť do pocitov Sergia Péreza, ktorý je podľa neho “pod veľkým tlakom”. Tlak narastá vždy, keď jazdcovi nevyjde celý víkend, no dôležité je sa hneď pri ďalšej príležitosti vrátiť do formy, čo sa Pérezovi vôbec nedarí.

“Jeho problém spočíva v tom, že nemá cit pre svoje auto. Keď sa v aute cítite byť silní a z nejakého dôvodu vám jeden víkend nevyjde, tak na ten ďalší ste späť, máte dobrý pocit, zajazdíte dobré kolá a už na to ani nepomyslíte,” vysvetľuje Pierre Gasly.

Pre Péreza je však dôležité mať sebavedomie. Problém je v tom, že každý víkend si ho zráža buď sám, alebo je za to zodpovedný monopost. “Zdá sa, že z auta nedokáže vyžmýkať výkony. Neviem, či to súvisí s ním alebo s tímom, no je jasné, že buď na jednej, alebo na druhej strane niečo chýba.”

Súvisiace články

Diskusia