logo F1online.skF1online.sk

Bláznivý nápad či geniálny ťah? Coulthard radí Sainzovi zostať vo Ferrari ako rezervista

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2024

Carlos Sainz o ponuky nemá núdzu. Do svojho tímu by ho chcelo získať nielen Audi, ale aj Alpine s Williamsom. Čo by si mal vybrať? Bývalý pretekár David Coulthard mu radí všetky ponuky hodiť do koša a vydať sa úplne inou cestou.

Na štartovom rošte je ešte pár voľných sedačiek a celý rad záujemcov. Všetci čakajú na Carlosa Sainza, čo si vyberie, aby sa mohli pobiť o ten zvyšok. Ak by však dal na radu Davida Coultharda, ostatným jazdcom by zostalo na výber jedno dodatočné miesto.

“Williams ani trochu neskrýval, že ho chce mať. To isté platí o Audi, ktoré by spravilo hocičo, aby ho malo v tíme spolu s Nicom Hülkenbergom. Avšak, keby som bol ja na Carlosovom mieste, nasledujúce dva roky by som zostal vo Ferrari v pozícii tretieho jazdca,” vyhlásil David Coulthard v podcaste Formula for Success s Eddiem Jordanom. “Aj preto, že si ľahko viete predstaviť, že Lewis už tretí rok v Maranelle neodjazdí.”

Frédéric Vasseur sa pred pár dňami nechal počuť, že Lewis Hamilton si kládol otázku, kde bude mať najväčšiu šancu získať titul “v rokoch 2025, 2026 a 2027” a prišiel na to, že vo Ferrari. Naznačil tým, že Lewis podpísal trojročný kontrakt? Samozrejme, nie je to stopercentne isté ani potvrdené, a aj keby bol trojročný, je možné, že posledný rok bude len formou opcie.

Coulthard ráta s tým, že Hamilton sa v talianskom tíme zdrží len dva roky. Potom ho niekto bude musieť nahradiť — napríklad Sainz. “Dostal by dva roky na to, aby chytil dych, udržal sa vo forme, v psychickej pohode a potom sa vrátil na trať. Potom by sa ako 32-ročný mohol vrátiť ako oficiálny pilot vo vyvinutom monoposte a s vedomím, že má v rukách dobrý balík.”

Možno ste si po týchto vyjadreniach Davida Coultharda začali ťukať na čelo. Neznie to totiž ako geniálny ťah, ale skôr totálne bláznivý nápad. Bývalý pretekár však nestrieľa do vetra, ale má ho dobre zdôvodnený: Mali by sme si uvedomiť, že Carlos Sainz sa už možno nikdy nemusí ocitnúť v top tíme. Ani v dohľadnej dobre vraj nemá lepšie vyhliadky na zisk titulu, kvôli ktorému je vo Formule 1. Ferrari môže byť jeho najlepšia šanca.

“Treba si položiť jednu otázku: Mohol by v nasledujúcich dvoch rokoch vyhrať titul s Audi? Mohol by ho vyhrať s Williamsom? Môžeme povedať, že nie. Preto by mohlo dávať zmysel vybrať sa touto alternatívnou cestou,” vyhlásil Coulthard.

Súvisiace články

Diskusia