logo F1online.skF1online.sk

Ralf Schumacher: Norris ešte nie je pripravený

Lando Norris
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2024

McLarenu sa po dlhých rokoch podarilo postaviť monopost, ktorý má víťazný potenciál. Ako sa však ukazuje tento rok, ostatné aspekty nevyhnutné k triumfom za ten čas nestihol vyladiť. Netýka sa to však len stratégie či inžinierov. Rezervy majú aj jazdci. Ralf Schumacher si myslí, že Lando Norris bude potrebovať ešte nejaký čas, kým bude pripravený bojovať tak, ako Max Verstappen.

Skúsenosti sa nedajú ničím nahradiť. Lando Norris sa doposiaľ len párkrát ocitol v bojoch o víťazstvo, v ktorých je nutné nerobiť vôbec žiadne chyby. Vo vypätých situáciách sme však už videli viac Norrisových zbrklých rozhodnutí. Keď začne ísť do tuhého, Norrisovi skrátka chýba sebadôvera a pokoj.

Ralf Schumacher v rozhovore pre nemeckú Sky zhodnotil, že v McLarene sa stále kopia “drobné chyby”. Jednou ukážkou má byť štart pretekov v Silverstone, ktorý Norris nezvládol rovnako ako v Barcelone a prišiel o pozíciu v prospech Maxa Verstappena.

To však nebol zlomový bod nedele. V skutočnosti boli až dva; keď Lando Norris zostal na trati o jedno kolo dlhšie, než mal, a keď obul mäkkú zmes namiesto strednej. “Pilot vstupuje do pretekov s tým, že presne vie, čo jednotlivé zmesi dokážu. Tím to vie tiež,” hovorí o chybách Landa Norrisa a McLarenu bývalý pretekár Ralf Schumacher.

“Ide o to pomôcť si. Jeden musí druhému posúvať informácie,” nalieha expert nemeckej televízie. “Ide napríklad o to, čo sa deje. Ak niekto zastavil skôr, ako sa mu darí a čo sa deje s jeho gumami. A potom z pozície pilota môžete prijať rozhodnutie.”

Napríklad vo Ferrari sme zvyknutí na to, že jazdci ženú svojho inžiniera takpovediac s bičom v ruke a neustále sa pýtajú na to či ono. Ani Charles Leclerc sa v nedeľu neuspokojil s tým, že ho inžinier dostatočne často neinformoval o vývoji počasia. Sám mu to pripomínal. Norris by mal podobne učiť svojho inžiniera, aby ho informoval o dôležitých veciach.

“Lando Norris ešte nie je pripravený,” vyhlásil Ralf Schumacher. “Ale je možné, že za to môže aj štruktúra. Možnože jeho inžinier nie je dostatočne dobrý. On je vždy veľmi dôležitou spojkou.”

McLaren skrátka potrebuje dozrieť. “Môžete na ňom vidieť, že sa na seba hnevá, hnevá sa na zlé rozhodnutia, a chce sa z nich poučiť.” Treba byť trpezlivý. “Patrí to k tomu. Celé je to jeden proces učenia sa. Naraz je toho veľa.”

Súvisiace články

Diskusia