logo F1online.skF1online.sk

Marko pochválil Hamiltona: Ukázal, ako skvelo narába s pneumatikami

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 7. 2024

Lewis Hamilton v Silverstone ukončil vyše dvojročné čakanie na víťazstvo. Zároveň potvrdil, že to v sebe stále má a nepatrí do starého železa. Lewis dostával zaslúžené pochvaly zo všetkých strán a jednu pridal dokonca aj poradca Red Bullu Helmut Marko.

Museli by ste byť slepí, aby ste bagatelizovali výkon Lewisa Hamiltona v Silverstone. Na mokrej trati predbehol Georgea Russella a keď sa vďaka skoršej zastávke dostal do vedenia, svoje mäkké pneumatiky udržal pri živote potrebný počet kôl. Max Verstappen sa blížil, ale nemal nárok, keďže sedemnásobný šampión vďaka svojmu manažmentu pneumatík i celých pretekov udržal prvé miesto.

„Môžeme mu len pogratulovať,“ vyhlásil Helmut Marko pre nemeckú Sky. „Držal sa naozaj neuveriteľne, najmä v závere na suchej trati. Práve tu sme opäť videli jeho prednosti a veľkosť pri práci s pneumatikami.“

„Naše gumy sa máličko drobili, takže sme dúfali, že Mercedes môžu postihnúť problémy, ale Hamilton to brilantne zvládol. Ukazuje to, akú má stále rýchlosť a prax,“ povedal Marko.

Podľa jeho slov pritom Red Bullu nechýbalo veľa a mohol by pomýšľať na víťazstvo. V cieli delilo Hamiltona a Verstappena len 1,4 sekundy. Marko, odvolávajúc sa na „kalkulácie Red Bullu“ vyhlásil, že Max potreboval ešte dve kolá a dotiahol by sa na pilota Mercedesu. To však podľa jeho slov nie je v žiadnom prípade dôvod, prečo to Verstappenovi nestačilo.

„Preteky sme prehrali v prvom stinte, keď nás postihlo ohromujúce drobenie pneumatík. Max stratil najviac na mokrej trati, čo je obvykle jeho silná stránka. Boli za tým pneumatiky, ktoré jednoducho nefungovali. Zvolili sme však dobrú stratégiu a zastávky sme správne načasovali. Fungovali aj tvrdé pneumatiky na konci, aj keď nám došli kolá,“ povedal Marko.

Súvisiace články

Diskusia