logo F1online.skF1online.sk

Boj o konštruktérsky titul? Záleží len na Pérezovi, vyhlásil Brown

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 7. 2024

Aké prekvapenia nám ešte pripraví sezóna 2024? Úvodných päť podujatí prinieslo dominanciu jedného tímu, aj keď rozlet Red Bullu trochu pribrzdila porucha Maxa Verstappena v Melbourne. Druhá tretina sezóny však ukázala, že ešte nie je rozhodnuté a dvojnásobne to platí presne po polovici roka.

Silverstone ako dvanáste preteky sezóny ohraničili polovicu ročníka 2024. Aké je doterajšie hodnotenie? Red Bull naďalej vedie, ale vďačí za to v prvom rade skutočnosti, že jeho najbližší prenasledovatelia robia obrovské množstvo chýb a kradnú si body navzájom. V Milton Keynes si však pri pohľade na konkurenciu rozhodne nemädlia ruky, pretože sami majú dosť problémov.

Sergio Pérez totiž stráca body po hrstiach a umožňuje hlavne McLarenu, aby sa krôčik po krôčiku približoval. Red Bull má aktuálne náskok 71 bodov na Ferrari a 78 bodov na McLaren. Zdá sa to ako veľký rozdiel, ale pri súčasnej forme mexického pretekára je zdolateľný.

Potvrdil to aj šéf McLarenu Zak Brown, ktorý zároveň trochu podpichol lídra šampionátu pri otázke, či jeho tím môže vyzvať Red Bull v boji o Pohár konštruktérov. „Bude záležať na Pérezovi,“ vyhlásil kalifornský rodák.

„Musíte predpokladať, že Max bude každý víkend prvý, druhý alebo tretí – pravdepodobne častejšie prvý ako tretí. Sú to nedostatočné výkony Sergia, ktoré nám otvárajú okno v boji o titul. Tuším, že keď sa budeme plynulo doťahovať ako v posledných šestoro pretekoch, pri súčasnom nastavení to zvládneme a plne si to uvedomujeme,“ vyhlásil Brown.

McLaren v Silverstone pokazil takmer všetko a napriek tomu získal na Red Bull deväť bodov. Vráťme sa však k Veľkej cene Miami a prvému víťazstvu Landa Norrisa. Po tomto víkende strácal McLaren na lídra šampionátu 115 bodov, dnes je to 78 bodov. To je dôkaz Brownových slov, že jeho tím sa napriek všetkým chybám postupne doťahuje. Red Bull by mal reagovať, kým nie je neskoro.

„Andrea Stella motivuje tím, aby sa plne sústredil len na tento víkend, ďalší tréning, ďalší týždeň. Vieme, že to môžeme dokázať, ale to nie je zdrojom našej motivácie. Našou motiváciou je zlepšenie s každým výjazdom na trať. Výsledok sa dostaví sám,“ povedal Brown.

Ten je podľa vlastných slov pri pohľade na šampionát rovnako nadšený ako ostatní. „Všetci sme si v Bahrajne hovorili, že šampionát je rozhodnutý. Bude to však vzrušujúce. Zdá sa, že Mercedes je teraz na koni a Ferrari vyhralo len pred pár týždňami v Monaku. Cítite, že v boji o víťazstvo sú štyri rôzne tímy. Je to celkom úžasné. Škoda, že sezóna nezačala až teraz,“ povedal Brown.

Súvisiace články

Diskusia