logo F1online.skF1online.sk

Hülkenberg sa zaradil medzi elitu F1: Bojujeme o status piateho najrýchlejšieho tímu!

Nico Hülkenberg
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 7. 2024

Keď Haas pred dvoma rokmi, vtedy ešte pod vedením Günthera Steinera, angažoval Nica Hülkenberga, sprevádzali toto rozhodnutie veľké pochybnosti. Má ešte nemecký veterán na F1? Nuž, túto otázku si dnes nikto nepoloží. Hulk patrí vo svojej druhej sezóne k najzaujímavejším a najlepším jazdcom vo Formule 1. V Silverstone podal ďalší výkon hodný veľkého pretekára.

Dve šieste miesta v Rakúsku a Británii pre Nica a Haas. Nemecký pretekár opäť absolútne zatienil svojho tímového kolegu, ktorý postupne prehráva svoj boj o zotrvanie v F1. Možno je to však pre dánskeho pretekára príliš kruté, keďže to vyzerá, že Hülkenberg je v životnej forme. V Silverstone nemohol urobiť nič lepšie.

Po ďalšej fantastickej kvalifikácii sa Nico postavil na štarte na šieste miesto a túto pozíciu obhájil aj v cieli pretekov. Vybojoval tak pre svoj tím ďalších životne dôležitých osem bodov, čím vrátil Haas späť do boja s RB, na ktorý momentálne stráca len štyri body.

„Som veľmi spokojný, nesmierne cenných osem bodov máme vo vrecku, ale naša skvelá výkonnosť s vylepšeným balíkom je pre nás v tomto okamihu ešte dôležitejšia. Posilnilo to môj optimizmus pred zvyškom sezóny“ povedal po skončení pretekov Hülkenberg pre F1 TV.

„Rozhodne sme v súčasnosti v boji o status piateho najrýchlejšieho tímu, čo je veľmi pozitívne a ešte pred pár týždňami by nikto niečo také nepovedal. Je to dobrý prísľub a veľmi povzbudivé sledovať,“ dodal Hulk.

Pritom to vyzeralo na ďalšiu klasickú smolu Haasu. Nico sa na štarte prepadol na deviate miesto a ešte čelil hrozbe vyšetrovania za opustenie trate a ponechanie si výhody. Jeho Haas však ukázal silu a bol objektívne oveľa rýchlejší než Aston Martin Lanca Strolla.

„Boli to strašne zložité preteky s dažďom na začiatku, ktorý však nebol dosť hustý, aby sme prezuli na intermediálky. Naozaj ste nevedeli, čo sa stane, keď zatočíte volantom. Na tejto trati s rýchlymi zákrutami to bola trochu ruská ruleta. Dokázal som to však udržať na trati a získal som späť, čo som stratil na štarte,“ povedal spokojne Hülkenberg.

Jeho tímový kolega Kevin Magnussen zažil oveľa horší víkend. Po nevydarenej kvalifikácii sa štveral zo sedemnásteho miesta, ale aj on ukázal, že Haas na to má. Nakoniec je z toho však len nebodované dvanáste miesto za Loganom Sargeantom, čo je vzhľadom na výsledok jeho tímového kolegu nemalé sklamanie.

„Zastavili sme o jedno kolo príliš skoro. Pohyboval som sa viac-menej okolo Alexa Albona, ale on zostal na trati o kolo dlhšie a výrazne zvýšil svoj náskok. Okrem toho sme nemali príliš dobré tempo na mäkkých pneumatikách ku koncu pretekov. Gumy sa okamžite vydrobili a nebol to vydarený stint,“ povedal Magnussen po pretekoch.

„V premenlivých podmienkach sme vyzerali dobre na slikoch aj intermediálkach, ale nakoniec som nemal všetko potrebné na body. Je skvelé, že Nico získal fantastických osem bodov. Je to fantastických pár týždňov pre náš tím. Podarilo sa nám zvýšiť náskok na našich súperov. Prial by som si, aby som k tomu prispel svojou troškou, ale nestačilo to,“ dodal dánsky pretekár.

Súvisiace články

Diskusia