logo F1online.skF1online.sk

Dejú sa šialené veci, komentuje špekulácie o rošáde Ricciardo

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala7. 7. 2024

Daniel Ricciardo sa po nevydarenom vstupe do sezóny vzdal svojho sna jazdiť v Red Bulle. Avšak vzhľadom na to, že Sergio Pérez sa uložil na zimný spánok celých sedem mesiacov pred zimnou prestávkou, aj tento sen začína byť čoraz hmatateľnejší.

Ďalšie vypadnutie v prvej časti kvalifikácie predpovedá veľmi ťažké preteky pre Sergia Péreza. V strede poľa sa môže stať čokoľvek a ľahko to môže vyústiť aj v umiestnenie mimo bodovanej desiatky. Môžeme skôr očakávať, že v nedeľu zabojuje s jazdcami Racing Bulls, ale nebude to len o pozíciu v pretekoch, ale možno aj o tú v Red Bulle.

V padoku sa intenzívne špekuluje o tom, čo sa stane so Sergiom Pérezom po letnej prestávke a či by ho mohol v roku 2025 nahradiť Daniel Ricciardo. “V tomto športe by som si nič nedovolil predpovedať,” odpovedal Austrálčan na otázky novinárov. “Mám pocit, že každým rokom sa toho deje viac. Ide to ruka v ruke s trendom expanzie tohto športu. Takpovediac sa z neho stáva Hollywood vďaka jeho obrazu. A takisto aj jednotlivé príbehy sú čoraz viac hollywoodske vzhľadom na to, že sú také nepredvídateľné.”

Ak by sa Austrálčanovi podarilo dostať do Red Bullu a nebodaj by ešte nazbieral pár víťazstiev, mohol by to byť skutočný námet na hollywoodsky film o tom, ako hviezda Formuly 1 spadla na dno, aby si však opäť našla cestu na vrchol.

Ricciardo nechce predbiehať. “Mám nejaký dôkaz, že budem jazdiť niekde inde? Nemám. Dejú sa šialené veci, ale určite nie som v pozícii niečo tvrdiť alebo predpovedať,” odkázal rodák z Perthu. “Budem sa snažiť robiť si to svoje. Samozrejme, dnes to nevyšlo. Viem, že nemám len prosto ukazovať prstom, ale mám pocit, že sme sa dostali do situácie, v ktorej som toho nemohol veľa urobiť.”

V kvalifikácii na VC Veľkej Británie Ricciardo obsadil až pätnástu priečku, ale môže za to najmä nesprávne načasovanie výjazdov. Rovnako ako v tretej časti kvalifikácie Fernando Alonso a Oscar Piastri, aj “mediar” v Q2 vyrážal na trať medzi poslednými a nechýbalo mu veľa, aby posledné kolo vôbec nestihol. Nakoniec ho odjazdil tesne za jedným zo Sauberov.

Red Bull teraz bude musieť dôkladne zhodnotiť, čo sa mu vlastne viac oplatí. Sergio Pérez na jednej prináša do tímu veľké peniaze, na druhej je však v bojoch o Pohár konštruktérov takpovediac nepoužiteľný. Ricciardo je z marketingového hľadiska tiež veľmi cenným artiklom a z tohto hľadiska by Mexičana vedel celkom dobre zaskočiť.

Čo však s Pérezom? Ak by ho červení býci chceli nahradiť, nemajú ho veľmi kam upratať. V ďalšej sezóny by sa mal totiž v juniorskom tíme predstaviť Liam Lawson ako ďalšia nádej z jazdeckej akadémie.

Lawsona navyše vo štvrtok čakajú filmovacie jazdy v tohtoročnom monoposte Red Bullu RB20. Na základe nich mladý Novozélanďan nezíska sedačku v juniorskom tíme, ale niečo stajni predsa len môžu naznačiť. Stačí si spomenúť na minulý rok, keď vraj Christian Horner už po prvých pár kolách Ricciardových testov v Silverstone volal Helmutovi Markovi, aby mu povedal o jeho úžasnej rýchlosti.

Liama Lawsona tak čaká 200 kilometrov na rovnakej trati, na akej tento týždeň jazdí zvyšok štartového poľa. Pre Red Bull je to cenná príležitosť vyskúšať si ho, aj keď k jeho výsledným časom bude treba prirátať menšie korekcie vzhľadom na to, že k dispozícii bude mať len špeciálne nesúťažné pneumatiky.

Aj podľa výsledkov týchto jázd možno budú čakať vedenie Red Bullu dlhé bezsenné noci, či Péreza vymeniť, kým ho vymeniť a kam ho potom “upratať”.

Súvisiace články

Diskusia