logo F1online.skF1online.sk

Alonso o Cowellovi: Dokazuje to, aký je Aston Martin vzrušujúci projekt

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 7. 2024

Napriek veľmi nelichotivým výsledkom v poslednom období zostáva Aston Martin jedným z najvzrušujúcejších a najrýchlejšie rastúcich tímov vo Formule 1. Britský celok vraj nedávno zlanáril technického riaditeľa Ferrari Enrica Cardileho a tento týždeň vymenoval za svojho generálneho riaditeľa Andyho Cowella. Aj keď výsledky na trati sú v poslednom období dosť nelichotivé, podľa Fernanda Alonsa je Aston Martin nesmierne lákavý projekt pre najväčšie osobnosti sveta inžinierov.

Aj keď je Cowell považovaný za technického génia, skupinu posilní skôr na manažérskej, nie technickej úrovni. Je to ďalšie veľké meno na dlhom zozname inžinierov, ktorí boli a sú spájaní s prestupom do Aston Martinu. Okrem neho tu máme aj Adriana Neweyho či Enrica Cardileho, ktorých budúcnosť zostáva naďalej zahalená rúškom tajomstva.

„Môžem hodnotiť len Andyho Cowella, všetky ostatné mená sú len špekulácie,“ vyhlásil Alonso pred novinármi v Silverstone. „Áno, je pravda, že o Andym Cowellovi sa v posledných mesiacoch nešpekulovalo v tlači a všetkých to prekvapilo.“

„Samozrejme, že som veľmi rád. Nepoznám ho osobne, len ho rešpektujem ako súpera z minulosti, ale už sa teším, až Andyho stretnem a porozprávam sa s ním o jeho názoroch na tento tím. Lawrence Stroll mu veľmi dôveruje, rovnako tak Martin Whitmarsh, ktorému, mimochodom, chcem poďakovať za jeho obrovský prínos pre Aston Martin,“ pokračoval španielsky matador.

„Keď Martin prišiel do tímu, práve si prechádzal zmenou mena na Aston Martin. Urobil veľa pre tím aj pre jeho organizáciu. Dúfajme, že dokážeme predviesť niečo na trati, čo Martina poteší pred jeho odchodom,“ dodal s nádejou Alonso.

Aj keď Newey a Cardile zostávajú v rovine špekulácií, španielsky matador považuje všetky nedávne zmeny, a tiež dohady, za dôkaz atraktívnosti Aston Martinu ako skvelého projektu smerom do budúcna. Tieto správy vrhajú na stajňu zo Silverstone aspoň trochu dobrého svetla, keďže na trati to bola v poslednom období jedna veľká katastrofa.

„Aston Martin je veľmi vzrušujúci projekt. Uvedomujeme si však, že naše výsledky na trati nie sú dosť dobré. Potrebujeme sa zlepšiť, v prvom rade sa musíme dostať do najlepšej desiatky a bodovať, potom sa posunúť do boja o pódiá a víťazstvá ako v minulom roku. Ešte tam nie sme a preto je náročnejšie vyjadriť, ako motivovaní a nadšení sú všetci v tíme,“ povedal Alonso.

Aston Martin sa napriek nevydareným výkonom na trati blíži k veľkému prerodu. Od roku 2026 bude dostávať továrenské motory od Hondy, saudskoarabský gigant Aramco pomáha technológiou aj peniazmi, tím začne vyvíjať svoje vlastné prevodovky a môže počítať aj so službami technického génia Andyho Cowella.

„Sme lákavou destináciou pre talenty ako Andy a niekoľko ďalších mien, ktoré sú spájané s naším tímom. Máme nové zariadenia a kedykoľvek sem prídem na simulátor, všetko je zakaždým väčšie a väčšie. Budovy dva a tri sú takmer hotové a veterný tunel otvoríme koncom roka, čo je veľké lákadlo pre mnohých ľudí v padoku a mnohých inžinierov. Tím je v dobrej forme, ale potrebujeme doručiť výsledok na trati, čo je tá najťažšia vec,“ povedal Alonso.

Súvisiace články

Diskusia