logo F1online.skF1online.sk

Vitaj, Oliver! Haas oficiálne potvrdil príchod Ollieho Bearmana

Oliver Bearman
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2024

Domáca veľká cena je skvelou príležitosťou oznámiť skvelé správy. Domáci pretekár Oliver Bearman spoločne s Haasom prezradili svetu, že v budúcej sezóne spoja sily. Mladý Brit po vynikajúcom výkone v Saudskej Arábii presvedčil Haas aj na piatkových tréningoch a od budúceho roka sa stane jeho hlavným jazdcom. Talentovaný junior podpísal “viacročný” kontrakt.

Formulovú premiéru má už Ollie Bearman za sebou a bola to premiéra ako hrom. V treťom tréningu na VC Saudskej Arábie dostal príležitosť zasadnúť do kokpitu, no nie hocijakého. Rovno do Ferrari! Mladík sa však veľkej výzvy nezľakol a domov priviezol šesť bodov, čo je vzhľadom na nedostatočnú prípravu a výzvy okruhu v Džidde veľmi dobrý výsledok.

Haas si chcel však jeho kvality potvrdiť aj “na vlastné oči”. V piatkových tréningoch Bearman podával dobré výkony, za tímovými kolegami nezaostával a ani nerobil zbytočné chyby. Vo Formule 2 sa mu síce v tejto sezóne veľmi nedarí, ale to celej Preme. Napokon aj samotný Bearman prezradil, že efjednotka jeho štýlu jazdy vyhovuje oveľa viac ako opatrný prístup, ktorý treba voliť v juniorskom šampionáte.

“Ťažko vyjadriť slovami, čo to pre mňa znamená,” hovorí Oliver Bearman po podpise prvého profesionálneho kontraktu s tímom F1. “Som nesmierne pyšný na to, že môžem nahlas povedať, že budem pilotom Formuly za Haas.”

“Je niečo neuveriteľné, že budem jedným z hŕstky ľudí, ktorí môžu robiť to, o čom snívali už od detstva. Geneovi [Haasovi], Ajaovi [Komacovi] a všetkým v Haase ďakujem za to, že vo mňa veria a dôverujú mi pri reprezentovaní tejto stajne,” pokračoval 19-ročný pilot z Chelmsfordu, ktorý už v roku 2021 získal titul v talianskom šampionáte F4.

O rok neskôr pôsobil vo Formule 3, kde sa zdržal len jeden rok, keďže okamžite v premiérovej sezóne obsadil šampionátovú tretiu priečku. Sezónu 2023 strávil opäť ako pretekár Premy, no už vo Formule 2. Po štyroch víťazstvách a celkovom šiestom mieste bol veľmi jasným objektom na radare tímov Formuly 1.

“Naozaj som si užil prácu so všetkými ľuďmi už od nášho prvého stretnutia v Mexiku. Neviem sa dočkať, kedy si tieto chvíle užijem aj s nimi a dúfajme, že v budúcnosti ich bude oveľa viac,” doplnil Bearman.

Z Olivera Bearmana bude prvý nováčik stajne od roku 2021, keď sa s kráľovnou motoršportu spoznávali Mick Schumacher a Nikita Mazepin. V Haase však majú od Bearmana veľké očakávania.

“Pod vedením Jazdeckej akadémie Ferrari sa vyvinul vo veľmi vyzretého jazdca. Svet sa o tom mohol presvedčiť na vlastné oči, keď bol na poslednú chvíľu povolaný pretekať na VC Saudskej Arábie,” vysvetľuje angažovanie Bearmana jeho budúci šéf Ajao Komacu. “Oliver dokázal, že je veľmi dobre pripravený na túto úlohu. My sme to tiež videli, keď v priebehu posledných dvoch sezón jazdil v našich monopostoch.”

Bearmana v piatok čakajú ďalšie jazdy v monoposte F1. V tejto sezóne to bude už jeho tretia účasť v piatkovom tréningu a nasledovať budú ďalšie tri: V Maďarsku, Mexiku a Abú Zabí.

Súvisiace články

Diskusia