logo F1online.skF1online.sk

Čo sme v prenose nevideli: Hülkenberg v poslednom kole pustil aj predbehol Péreza

Nico Hülkenberg
© X/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2024

Taký vydarený víkend Haas v tejto sezóne ešte nemal. Vďačí za to problémom Charlesa Leclerca, odstúpeniu Landa Norrisa, ale bezpochyby aj jazdeckému umeniu Nica Hülkenberga, ktorý v poslednom kole rozohral menšiu šachovú partiu so Sergiom Pérezom a vyhral.

Pérez mal síce dieru vo svojej bočnici, ale v porovnaní s autami jeho tradičných súperov z Haasu či Alpinu to nebol až taký veľký hendikep. Z hľadiska maximálnej rýchlosti v podstate o nič neprišiel; podľa radaru mal druhú najvyššiu maximálku. V posledných kolách sa na čerstvejších gumách doťahoval na Nica Hülkenberga a pár stoviek metrov pred cieľom si už mohol myslieť, že ho má na lopate.

To však len Nico Hülkenberg rozohral svoju hru, keď sa snažil odčiniť chybu. “Na konci to bolo veľmi napínavé, ale vypäté to bolo aj vpredu medzi Maxom a Landom. Dialo sa to všade! Mohlo to vyjsť, ale aj stroskotať,” priblížil svoj bojový plán zo záveru veľkej ceny. “Šiel som naplno, aby som za sebou udržal Checa, no v posledných dvoch kolách to už moje pneumatiky zabalili.”

“Potom som spravil chybu a takmer stratil kontrolu nad autom v desiatej zákrute, aj som trochu vyšiel na štrk, čo mi rozhádzalo monopost. V tretej zákrute som ho nechal vykuknúť predo mňa, aby som mal DRS na ďalšej rovinke. To ma zas vrátilo dopredu,” priblížil súboj, ktorý nám už réžia neponúkla. “Šťastie, že to bolo posledné kolo, pretože ďalšie by som už neprežil.”

Za nami je jedenásť veľkých cien, pričom Hulk dokázal bodovať až v piatich prípadoch. Okrem toho získal päť jedenástych miest, takže môžeme povedať, že o body bojuje každý víkend. Výnimkou bol len Bahrajn, kde obsadil šestnástu pozíciu.

“Som veľmi šťastný. Pre tím sú to nečakané dvojité body. Jedno auto síce vypadlo, ale aj tak je to skvelý tímový výkon. Potvrdzuje sa, že v strede poľa sme konkurencieschopní na rôznych typoch tratí a vieme bojovať s každým. Sú to skvelé správy,” teší sa nemecký pretekár.

Na posledných veľkých cenách sa Alpinu podarilo dobehnúť aj predbehnúť Haas. Teraz bude musieť opäť zabrať, pretože z tohto víkendu si americký tím odniesol o jedenásť bodov viac. “Musíte byť v hre víkend čo víkend. Sezóna je dlhá a konzistentnosť kľúčová. Tento rok pracujeme oveľa lepšie a efektívnejšie prinášame vylepšenia. Priebežne vylepšujeme monopost a dokážeme držať krok s ostatnými. Ďalšie [vylepšenie] príde nasledujúci víkend, takže sa teším.”

Súvisiace články

Diskusia