logo F1online.skF1online.sk

Marko: Obaja bojovali zbytočne tvrdo. Možno sme mali zakročiť

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2024

Vzhľadom na to, aké dôsledky mala nehoda pre Landa Norrisa a aké pre Maxa Verstappena, môžu byť v Red Bulle relatívne spokojní. To však, samozrejme, nie sú. Červeným býkom ušlo domáce víťazstvo a teraz uvažujú, čo mohli spraviť lepšie.

Prvá fáza nedeľnej veľkej ceny nenaznačovala, že by malo dôjsť k takému vyvrcholeniu. O prvenstvo na svojom vlastnom okruhu však Red Bull nepripravila len nehoda, myslí si športový poradca tímu Helmut Marko.

“O víťazstvo sme prišli pre viacero faktorov,” pustil sa do vysvetľovania Helmut Marko a jednotlivé faktory aj popísal. Hneď tým prvým bol viac než šesťsekundový pitstop. “Naša pokazená zastávka spôsobila, že sa Lando dostal do dosahu DRS.”

McLaren má na konci stintov a najmä na konci stintov s ľahkým autom výhodu. Tú znásobila ešte aj taktika, keďže Red Bull si nenechal žiadne nové mediumky. “Očakávali sme, že tvrdé pneumatiky budú lepšou voľbu, ale to sa nepotvrdilo. Teploty boli nižšie, než sa čakalo. To znamenalo, že Lando mal v poslednom stinte nové pneumatiky, zatiaľ čo my sme mali použité. Aj to bol jeden faktor.”

“Max tiež prebrzdil v štvrtej zákrute po svojej zastávke. Toto všetko nám dosť skomplikovalo život,” analyzoval Veľkú cenu Rakúska Marko.

Lando Norris v snahe dobehnúť a predbehnúť Maxa Verstappena šiel absolútne na hrane, čoho dôkazom je aj početné porušenie traťových limitov. V Red Bulle vedeli o vyšetrovaní, z ktorého nakoniec vypadol trest. Verstappenovi by tak v podstate stačilo doviezť sa do cieľa za Norrisom, ktorého by päťsekundová penalizácia odsunula dozadu.

“Myslím si, že obaja jazdili až zbytočne dravo. Možno sme pri tom mali zasiahnuť, pretože sme vedeli, že Landa vyšetrujú pre traťové limity,” uvažuje Marko pri pohľade do minulosti. “Vtedy sme však ešte nevedeli, či dostane trest. Keď sa na to pozeráte spätne, mohli sme povedať, nech ho nechá ísť. Pozrime sa však na svetlú stránku: V jazdeckom aj konštruktérskom šampionáte sme navýšili náš náskok.”

Markovi sa tak splnilo jeho želanie, že Mercedesu by sa malo začať viac dariť, pretože aj pokazený víkend Red Bullu bude v šampionáte znamenať priaznivý vývoj. Čím viac bodov si súperi vezmú navzájom, tým bude Red Bull vo väčšej pohode.”

“Bol to skvelý súboj, až kým sa akosi nezopsul. Namiesto toho, aby sa koncentrovali na férové dokončenie pretekov, šlo o to, kto kde brzdil a kto si viac uchmatol z traťových limitov,” pokrútil hlavou bývalý pretekár, ktorý si však nakoniec vybral stranu. “Myslím si, Max sa viac držal medzi nejakými hranicami ako Lando s tým, čo predvádzal.”

Súvisiace články

Diskusia