logo F1online.sk

Sklesnutý Verstappen: Ťažko to prijať, boli sme o toľko rýchlejší…

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 11. 2020

Mala to byť sobota v réžii Maxa Verstappena, no takmer jasnú pole position mu v poslednej chvíli vyfúkol podceňovaný Lance Stroll na Racing Pointe. Holanďan bol po kvalifikácii veľmi sklamaný.

Max Verstappen to v Turecku dal “na Valtteriho Bottasa”. Ovládol prvý, druhý i tretí tréning, nuž a najrýchlejší bol aj v prvých dvoch častiach kvalifikácie. V niektorých momentoch dokonca s viac ako trojsekundovým náskokom.

A nič nenaznačovalo, že by sa v Q3 na tom malo niečo zmeniť. Verstappen sa opäť usadil na čele. Pridával jeden fialový sektor za druhým, až zašiel do boxov. Zahodil tak kolo, ktoré by bolo o viac ako dve sekundy lepšie než dovtedajšie maximum a prezul na intermediálky.

Na nich sa Red Bull popálil. “Na gumách do silného dažďa sme boli veľmi dobrí, ale veľmi slabí na pneumatikách do prechodných podmienok. Nevedeli sme pneumatiky prinútiť fungovať. V poslednom kole som bojoval s nedostatkom priľnavosti na prednej náprave.”

“Keď máte gumy na správnych teplotách, tak to všetko ožije a funguje vám to. V tom poslednom stinte to nešlo. Šiel som rýchlejšie, ale nemal som žiadnu priľnavosť v porovnaní s kolami predtým. Pravdepodobne to boli tie správne pneumatiky, ale neboli zase až také dobré. Malo by sa nám dariť viac, keď sme prezuli, v porovnaní s kolami predtým.”

“Na gumách do dažďa sme boli stabilne na prvom mieste, takže určite nám niečo ušlo. Už v Q1 sme skúsili ísť na intermediálky a nemali sme grip. Boli strašné. Monzúnky boli fajn, na nich sme veľmi spokojní,” rozobral pneumatikové trampoty Red Bullu Verstappen.

Max Verstappen si po kvalifikácii splnil mediálne povinnosti a následne sa utiahol do útrob hlavnej budovy, kde v kúte ľutoval, že sa nestal prvým pilotom, ktorý by prekazil kvalifikačnú dominanciu strieborných šípov.

“Som naštvaný, pretože celý víkend sme na prvom mieste, pôsobíme veľmi uvoľneným dojmom a potom v Q3 prehráme,” pokračoval sklamaný Verstappen. “Mne je jedno, kde sú Mercedesy. Ja sa pozerám len na naše výkony. V Q3 nebol ten náš dostatočný, preto som taký nahnevaný. Nemôžete sa pozerať na výkony ostatných a podľa nich hodnotiť tie svoje, musíte sa porovnávať sám so sebou. A v Q3 sme neboli dosť dobrí.”

“Druhé miesto nie je zlé, ale keď sme boli vo všetkých častiach o toľko rýchlejší ako ostatní, tak mne sa to len ťažko trávi. Ale také je niekedy pretekanie, nemôžete mať len samé šťastné dni. Dúfam, že zajtra to bude fajn,” dodal s tým, že je mu viac-menej jedno, či bude v nedeľu pršať alebo nie.