logo F1online.skF1online.sk

Čo je najväčšia slabina Ferrari? Rýchle zákruty a poskakovanie, hovorí Sainz

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2024

Carlos Sainz je v Rakúsku rýchlejším z dvojice pilotov Ferrari. Španielsky pretekár skončil vyššie v šprinte aj v kvalifikácii. Scuderia však čelí nemalým problémom. V sobotu popoludní vykonali inžinieri veľké zmeny nastavenia, ktoré sa vyplatili, ale podľa Sainza neboli zadarmo.

Po šprinte vykonalo Ferrari nemalé zmeny v nastavení. Na prvý pohľad to vyzeralo, že sa vyplatili, aj keď celkový výsledok nie je veľmi odlišný. Scuderiu čaká ďalšia naháňačka s Mercedesom a nikto nepredpokladá, že by mohli vyzvať Red Bull či McLaren – nielen v Rakúsku, ale vo všeobecnosti.

„Šťastný je silné slovo, povedzme, že som spokojný so štvrtým miestom,“ zhodnotil kvalifikáciu Sainz pre televíziu Sky. „Nemyslím si, že sme mohli dosiahnuť oveľa viac. Strata pol sekundy na Verstappena a jednej stotiny na Mercedes viac-menej zodpovedá našej výkonnosti.“

„Po šprinte sme zmenili pár vecí na aute. Pravdepodobne sme ho zrýchlili a dostali sme ho bližšie k Mercedesu, ale zároveň je teraz ťažšie zvládnuteľné. Na trati to bolo dosť náročné, takže uvidíme v nedeľu,“ dodal Sainz.

Ferrari naďalej trápi poskakovanie a monopost sa trápi v rýchlych zákrutách. Tie v Rakúsku nepredstavujú zásadný faktor, ale táto slabina sa prejavila aj na tejto trati. Okrem toho sa blíži Silverstone, ktoré je rýchlymi zákrutami povestné. Sainz dúfa, že Ferrari predstaví budúci víkend nejaké vylepšenia, ktoré v tomto smere pomôžu.

„S oboma autami sme sa vydali rozličnými smermi. S Charlesom sme sa však podobne trápili s poskakovaním. Nevieme sa toho zbaviť a od Španielska máme problém pri snahe poskladať kolá dokopy, pretože niekedy auto poskakuje, niekedy nie,“ hovorí Sainz.

„Nenašli sme žiadny zázračný liek a tím doma v Maranelle tlačí naplno, aby do Silverstone pripravil nejaké vylepšenia, ktoré nám pomôžu v rýchlych zákrutách. Budeme to potrebovať, pretože na tejto trati to je trochu na hrane,“ priznal Španiel.

Ferrari jednoznačne potrebuje ďalšie vylepšenia a tiež sa potrebuje zbaviť poskakovania. Aj podľa Carlosa sú tieto dve skutočnosti dôvodom, prečo je Scuderia momentálne až za Mercedesom. Keby sa to podarilo vyriešiť, červený tím by sa dostal minimálne pred svojho najbližšieho súpera.

„V rýchlych zákrutách strácame veľa času. V Barcelone aj tu sme strácali najviac času práve v rýchlych zákrutách a presne tam sa trápime s poskakovaním. Naši súperi zlepšili svoje autá, rovnako tak my, ale nie je to o tom, či sa zlepšujete, ale ako veľmi,“ skonštatoval Sainz.

„Môžete vidieť, že McLaren má od Miami rýchlejší balík, Red Bull je na ich tratiach takmer neporaziteľný a medzi nami a Mercedesom je to veľmi vyrovnané. V Barcelone boli o desatinu rýchlejší, tu je to vyrovnané. Také je podľa mňa porovnanie jednotlivých tímov, kým sa nezbavíme poskakovania,“ dodal španielsky pretekár.

Súvisiace články

Diskusia